Umrli ruski podmorničarji preprečili »planetarno katastrofo«

by Urednik

ODMEVI PO NESREČI RUSKE RAZISKOVALNE PODMORNICE AC-12 LOSHARIK

Ruski podmorničarji, ki so 1.julija 2019 umrli na vojaški raziskovalni jedrski podmornici AC-12 Losharik ob arktični obali, so “preprečili planetarno katastrofo”, je zatrdil eden od neimenovanih višjih častnikov Ruske mornarice na pogrebu v Sankt Peterburgu, poroča Bloomberg.

V Kremlju so sicer zanikali možnost širše grožnje, vendar so ruski uradni predstavniki izjavili, da jedrski reaktor podmornice ni ogrozil ogenj zaradi dejanj – napak posadke. Zaradi izbruha požara in nato zadušitve z dimom je umrlo 14 ruskih podmorničarjev, ki so po besedah ruskega višjega častnika tvegali svoja življenja, da bi “rešili življenja svojih kolegov, rešili plovilo in preprečili planetarno katastrofo”.

Ruski obrambni minister Sergei Shoigu je že nekaj dni po nesreči povedal, da je jedrski reaktor v požaru ostal nepoškodovan, ker je posadka sprejela “potrebne ukrepe” za zaščito.

Ruska vojna mornarica in vlada sicer še vedno ostajata skrivnostni glede podrobnosti o nesreči ter vzrokih zanjo.  Seveda je tudi iluzorno pričakovati, da bodo Rusi razkrili podrobnosti o nesreči njihove najbolj “skrivnostne” podmornice AC-12 Losharik. Nekdanji ameriški mornariški obveščevalni častnik A.D. Baker je povedal, da “prevladuje splošno mnenje, da je bila funkcija tega podvodnega plovila zbiranje obveščevalnih podatkov in verjetno tudi uničevanje podvodnih komunikacijskim vodov ali prisluškovanje”.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Na ruski podmornici v požaru umrlo 14 podmorničarjev

Na ruski vojaški raziskovalni globokomorski jedrski podmornici AC-12 Losharik je med plovbo ob ruski arktični obali izbruhnil požar, pri tem pa je umrlo 14 podmorničarjev.

V javnost “pomotoma” prišla fotografija ruske podmornice AC-12 Losharik

Ruska izdaja avtomobilske revije Top Gear je v enem izmed člankov “pomotoma” objavila fotografijo skrivne ruske jedrske podmornice AC-12 (projekt 10830) “Losharik”.

Povezani članki