Uspešna testiranja topa OTO Melara 76 mm strales z vodenim strelivom DART

by Urednik

Ladijski top Top OTO Melara 76 mm strales z vodenimi granatami DART

Konec marca 2014 je italijansko obrambno podjetje Oto Melara uspešno zaključilo testiranja ladijskega topa kalibra 76 mm s sistemom strales in med letom radijsko vodenimi naboji DART (Driven Ammunition Reduced Time of Flight).

Poskusi streljanja so bili opravljeni na krovu ene izmed ladij Italijanske mornarice, opremljenih s topom OTO Melara 76mm SR strales in sistemom za nadzor ognja selex NA25. Daljinsko vodene tarče, ki so med letom izvajale hitre manevre, so uničili s hitrimi rafali na nizki in zelo nizki višini v oddaljenosti več kot 5000 metrov.

Rezultate testiranj vodenih granat DART je italijansko podjetje OTO Melara že pokazalo tudi tujim uporabnikom ladijskega topa kalibra 76mm, ki so bili po ogledu videoposnetkov zadovoljni z zanesljivostjo in učinkovitostjo tega revolucionarnega obrambnega sistema, je sporočil proizvajalec. Sistem strales je mogoče namestiti tudi na ladijske topove OTO Melara 76mm super rapid, ki so že v uporabi.

DART izstrelki so vodeni z radijskim žarkom, ki sledi cilju s sledilnim sistemom. Top OTO Melara 76mm s sistemom strales in vodenimi granatami DART je zaenkrat edini tak sistem na svetu, ki lahko zagotavlja visoko zanesljivost delovanja pri sestreljevanju hitro manevrirajočih nadzvočnih raket, kot tudi manjših plovil. Trenutno je v uporabi 12 topov OTO Melara 76mm s sistemom strales, še 15 pa jih je v izdelavi.

Pripravil: A. Knific, foto: OTO Melara, Military Photos

Povezani članki