V Beogradu je pristalo šest vojaških transportnih letal kitajskih letalskih sil

by Urednik

KITAJSKA DOBAVILA RAKETNE SISTEME FK-3 ZA VOJSKO SRBIJE

V petek, 8. aprila 2022, zvečer je v Beogradu pristalo šest vojaških transportnih letal Y-20 kitajskih letalskih sil z raketnimi sistemi HQ-22 na krovu, ki so se v evropski zračni prostor priletela iz Turčije.

Ob koncu tega tedna so spletna mesta, ki spremljajo letalske polete poročala, da so v turškem zračnem prostoru opazili vojaška transportna letala Y-20 Letalskih sil Kitajske osvobodilne armade. Kot se je pozneje izkazalo, so bila usmerjena proti Srbiji, kjer so pristala na letališču Nikola Tesla v Beogradu. Po poročanju je v Srbijo priletelo skupno šest kitajskih transportnih letal Y-20, najprej štiri, nato pa še dva.

Pojav šestih kitajskih vojaških transportnih letal nad Evropo naenkrat je povzročil, če ne paniko, pa precejšnjo pozornost, saj nihče ni razumel, zakaj in kam so namenjena, še posebej v ozadju ruske vojaške operacije v Ukrajini. In najpomembnejše vprašanje je bilo, kaj točno prevažajo letala PLA. Pojavljala so se najrazličnejša ugibanja, vse do predpostavk, po katerih naj bi Peking prestavljal kitajske enote v Srbijo za zaščito nahajališč litija in celo ruske čete, da bi iz Evrope udarile na Evropo.

Dejansko pa so kitajska vojaška transportna letala v  Srbijo dostavila že leta 2020 kupljen protiletalski raketni sistem FK-3, ki je izvozna različica kitajskega sistema zračne obrambe srednjega dosega najnovejše generacije HQ-22. Kompleks je bil prvič prikazan na razstavi v Zhuhaiju leta 2016. Sistem protizračne obrambe HQ-22 nadomešča zastarele sisteme zračne obrambe HQ-2 v kitajski vojski. Skupno so Srbi kupili tri baterije FK-3, Srbija pa je tako (verjetno) postala prvi znani kupec kitajskega sistema zračne obrambe FK-3 / HQ-22.

Za razliko od osnovnega sistema HQ-22, ki ima polmer učinkovitega delovanja do 150-170 km in višino učinkovitega delovanja od 50 m do 27 km, ima izvozna različica FK-3 območje učinkovitega delovanja do 100 km v dosegu, višinski parametri delovanja pa so enaki.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki