V čem se lovec Su-27 flanker razlikuje od najsodobnejšega Su-35?

by Urednik

V RUSKIH SILAH V VEČINI ŠE VEDNO LOVCI SU-27

Medtem ko ruski tisk Su-35 na naslovnicah predstavlja to letalo kot najnaprednejšega ruskega lovca, večino ruskih letalskih sil sestavljajo starejši tipi. Ob tem velja vedeti: Su-27SM3 je bistveno cenejši od Su-35S in ponuja praktično enake zmogljivosti na dolge razdalje, dvosedi Su-30 pa so glede na porazdeljeno pilotsko obremenitev potencialno boljši za udarne misije.

Medtem ko Su-35 predstavljajo v strokovnih in propagandnih publikacijah kot najnaprednejšega ruskega lovca, večino ruskih letalskih sil sestavljajo starejši tipi družine Su-27. Po navedbah Mednarodnega  inštituta za strateške študije (IISS) “The Military Balance 2018” Rusija uporablja okoli 220 “zastarelih” Su-27 flanker (napadalec z boka) in skoraj trikrat manj Su-35S – do sedemdeset. Floto starih flankerjev sestavlja mešanica izvirnih Su-27, različnih nadgradenj SM te vrste in dvosedežnih Su-30.

Kako učinkoviti pa so ti starejši flankerji? Ali so nekatere različice dosegajo zmogljivosti Su-35S? Prvi tip, Kot je navedel IISS, Rusija uporablja  približno  petdeset letalskih prvih konstrukcij  Su-27 flanker. Domnevno se to nanaša na osnovni Su-27S, ki je začel delovati leta 1985. Naštetih je tudi deset dvosedih Su-27UB, ki je preprosto dvosedežna različica osnovnega letala. Ta osnovna različica flankerja nima resnih primerljivih zmogljivosti glede na sodobne lovce po dosegu, ima pa tudi starodavni radar. Su-27S je sposoben izstreliti le polaktivne radarsko vodene rakete, natančneje R-27, ki od lovca zahtevajo, da ima ves čas, v katerem raketa leti, nos usmerjen proti cilju. R-27ER sicer prinaša Su-27S podaljšan doseg  in nekaj funkcij vodenja po srednji točki, vendar je to še vedno tehnologija prejšnje generacije, ki ne more izkoristiti sodobne taktike boja zrak-zrak, ki uporablja aktivne radarsko vodene rakete.  

Ostaja pa zato osnovni flanker močno orožje v bližinskih zračnih dvobojih zaradi okretnosti letala v kombinaciji z namerilnikom na čeladi in raketo R-73. Čeprav je bila ta funkcija priklenitve IR izstrelkov dokaj revolucionarna, ko se je pojavila, so se novejša ameriška letala z raketami zrak-zrak kratkega dosega AIM-9X in sistemom združevanja namerjanja in usmerjanja izstrelka z namerilnikom na čeladi  ujela in presegla to zmogljivost, saj so se lahko priklenila cilj in streljala nanj pod večji koti od osnovnega Su-27S.

Zmogljivosti zraka-zemlja so pri lovcih Su-27S zelo osnovne, saj lahko uporablja samo nevodeno orožje. Iz tega razloga je ta lovec v publikaciji The Military Balance naveden kot ”čisti “lovec ; vsi drugi flankerji pa so navedeni kot večnamenski. Prvi flanker v večnamenski kategoriji je Su-27SM, ki jih ima Rusija 47. To je bila osnovna posodobitev tipa, dokončana leta 2003. Posodobitev je večinoma izboljšala funkcionalnost obstoječe opreme na flankerju z nadgradnjo letalske elektronike.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki