V Franciji strmoglavil švicarski lovec F/A-18D hornet

by Urednik

ŠVICARSKE LETALSKE SILE IZGUBILE ŽE 3 DVOSEDEŽNE LOVCE F/A-18

V sredo, 14. oktobra 2015, okoli 11.30 ure je v Franciji, približno 35 km od švicarske meje, med vojaško vajo strmoglavil švicarski lovec F/A-18, pilot se je katapultiral iz letala, vendar so ga zaradi poškodb odpeljali v bolnišnico. Poveljnik Švicarskih letalskih sil (Schweizer Luftwaffe) Aldo Schellenberg je dejal, da vzrok nesreče ni bil trk letal.

Dvosedežno lovsko letalo McDonnell Douglas F/A-18D je sodelovalo v skupnih švicarsko-francoskih manevrih skupaj s še dvema bojnima letaloma Northrop F-5 tiger. Švicarski lovec F/A-18, s samo enim pilotom, je vzletel iz letalskega oporišča Payerne v Švici in strmoglavil v bližini francoskega mesta Besançon.

Poveljnik Švicarskih letalskih sil Schellenberg je po nesreči pilota pohvalil francoske reševalne službe za reševanje pilota, ki so ga prepeljali v bolnišnico. Ob tem je dodal, da pilot ni v življenjski nevarnosti in da je vesel, da ni bil nihče na tleh poškodovan.

Vzroke za nesrečo še preiskujejo, tako v Švici kot Franciji, po prvih informacijah pa naj bi švicarsko vojaško letalo nenadno izgubilo višino.

Švicarske letalske sile (Schweizer Luftwaffe) imajo v svoji floti še 31 lovcev F/A-18 C/D hornet, od tega je 5 dvosedežnih različic (D). To je že tretji strmoglavljeni švicarski F/A-18 (vsi so bili dvosedežne različice), potem ko je prvi strmoglavil v letu 1998 v kantonu Valais, oba pilota sta v nesreči izgubila življenje, preiskava pa je pokazala, da je vzrok za nesrečo bila dezorientacija pilota.  V letu 2013 se je v osrednji Švici v kantonu Obwalden v pečino zaletelo še eno letalo tega tipa in tudi v tej nesreči sta oba pilota umrla. Vojaška preiskava je pokazala, da je bila v slabih vremenskih razmerah napaka pilota kriva za nesrečo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki