V Italija sta trčila in strmoglavila dva lovca tornado

by Urednik

NESREČA ITALIJANSKIH BOJNIH LETAL PANAVIA TORNADO

V torek, 19. avgusta 2014, popoldne sta se v bližini mesta Ascoli Piceno v osrednji vzhodni Italiji, približno 25 od obale Jadranskega morja (nasproti Splita), zaletela dva dvosedežna italijanska lovca Panavia tornado in strmoglavila. Vsi štirje piloti (2 pilota, 2 navigatorja) iz 6. polka Italijanskih letalskih sil (Aeronautica militare) so zaenkrat še pogrešani, iskanje pa se še nadaljuje. V reševanje sta vključena dva reševalna helikopterja (HH-3F in HH-139) in izvidniška letala.

Italijanska lovska-bombnika sta strmoglavila v gozdnato gričevje približno 30 km stran od mesta Ascoli Piceno med trenažnim poletom. Obe letali sta skupaj vzleteli iz letalske baze Brescia-Ghedi in bili vključeni v trenažni proces nizkega letenja. Podrobnosti o tem, zakaj je prišlo do trka niso znane, so se pa na spletu pojavili posnetki očividcev, ki so zabeležili trčenje letal v zraku. Italijanska državna televizija RAI je še isti dan predvajala posnetke (slabše kakovosti, saj so posneti s telefonom), na katerih je zabeležen moment trčenja in strmoglavljenje “ognjene krogle”.

Po mnenju tiskovnega predstavnika Italijanskih letalskih sil,  so se vsi štirje piloti katapultirali iz obeh letal, vendar še nobenega niso našli. Prejeli pa naj bi signale oddajnikov (lokatorjev) iz izmetnih sedežev.

Podrobnosti nesreče niso znane, vendar ob letenju v taktični formaciji oz. blizu eden drugega vedno obstaja tveganje za trk med dvema letaloma. Podobno sta leta 2012 strmoglavila tudi dva britanska lovca tornado GR4, v nesreči pa so umrli trije piloti, leta 2013 pa dva ameriška lovca F-16.

Italijanske letalske sile imajo v svoji floti 72 letal Panavia tornado IDS, 16 pa so jih nadgradili v različico tornado ECR. Aeronautica militare  je s tornadi sodelovala v bojnih misijah med operacijo Puščavski vihar, na Kosovu, v Afganistanu in Libiji. Italijanski lovski-bombniki tornado ECR so oboroženi z najnovejšo različico raket AGM-88E AARGM (Advanced Anti-Radiation Guided Missile).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, TG1

Mesto strmoglavljenja italijanskih vojaških letal tornado

Povezani članki