V Italiji sestavili prvega lovca F-35 lightning II

by Urednik

V ITALIJANSKI CAMERI TUDI EVROPSKI CENTER ZA VZDRŽEVANJE LETAL F-35

V četrtek 12. marca 2015 so v italijanskem proizvodnem obratu Faco podjetja Alenia Aermacchi v Cameri v severozahodni Italiji predstavili prvi v Italiji izdelani lovec 5. generacije Lockheed Martin F-35 lightning II z oznako AL-1 (Alenia), ki bo namenjen Italijanskim letalskim silam (Aeronautica Militare).

Italija je eden od enajstih partnerjev v projektu nevidnega lovca F-35 JSF (Joint Strike Fighter) in bo za potrebe svojih letalskih sil in mornarice naročila do 90 letal F-35A ter F-35B. Z njimi bo Italijanska vojska zamenjala stare lovske bombnike GR4 tornado in AMX, kot tudi palubna letala AV-8B harrier II. Letalo z oznako Al-1, ki je prvo izmed osmih, ki so trenutno v procesu proizvodnje, bo predvidoma opravilo prvi polet še v letošnjem letu.

V proizvodnem obratu podjetja Alenia Aermacchi (del konzorcija Finmeccanica), ki je skupaj z italijanskim obrambnim ministrstvom partner ameriškega proizvajalca Lockheed Martin, se bodo po 8-ih italijanskih lovcih F-35A lotili proizvodnje teh letal za potrebe Nizozemskih kraljevih letalskih sil (skupaj okoli 35). Proizvodni obrat FACO (Final Assembly and Check Out) Cameri je bil v decembru leta 2014  izbran tudi kot center za vzdrževanje, popravilo, obnovo in nadgradnjo letal F-35 za celotno evropsko regijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Lockheed Martin

Povezani članki