V javnost “pomotoma” prišla fotografija ruske podmornice AC-12 Losharik

by Urednik

NOVA FOTOGRAFIJA RUSKE SKRIVNE PODMORNICE

Ruska izdaja avtomobilske revije Top Gear je v enem izmed člankov “pomotoma” objavila fotografijo skrivnega ruskega projekta globokomorske jedrske podmornice AC-12 (projekt 10830) imenovane tudi “Losharik” (po otroškem filmu). Fotografija je bila posneta ob obali Belega morja, kjer so preizkušali terenski avtomobil.

Ruski vojaški strokovnjaki pravijo, da je to prva fotografija dobre kakovost podmornice losharik, ki so jo domnevno v objektiv ujeli že v letih v letu 2007, 2010 in 2011.

Pri Slon Media so za mnenje povprašali tudi ruskega strokovnjaka za oborožitvene sisteme Vasilija Sicheva, ki je dejal: “Nemogoče je nedvoumno povedati, da je bila res fotografirana podmornica AC-12, seveda, ker je ta projekt zaupen in tehnično ni znano kako izgleda Losharik. Vendar pa glede na fotografije domnevno fotografije Losharik, ki so se pojavile v letu 2007, 2010 in 2011, se kaže veliko podobnosti s fotografijo iz Top Geara.”

Podmornica je vzdevek Losharik dobila zaradi svojevrstne oblike trupa, ki je sestavljen iz več med seboj povezanih titanovih kroglic, po nepotrjenih poročilih pa se lahko potopit do globine 6000 m. Na njej naj bi imeli razno opremo za zbiranje geoloških podatkov in vzorcev iz morskega dna. Njena prva znana misija s strani ruske Severne flote je bila na globini 3.000 metrov na Mendeleyev grebenu na Arktiki.

Poleg tega se lahko podmornice te vrste uporabljajo za več vrst posebnih operacij, zato Rusi skrivajo informacije o njenih funkcijah.

Pripravil: A. Knific, foto: Top Gear Russia

Ruska skrivna podmornica AC-12 Losharik Ruska skrivna podmornica AC-12 Losharik

Povezani članki