V Rusiji napovedali čas splavitve pete in šeste Varšavjanke

by Urednik

RUSIJA NADALJUJE Z GRADNJO DIZELSKO-ELEKTRIČNIH PODMORNIC

Serija dizelsko-električnih podmornic projekta 636.3 (razred varshavyanka) za pacifiško floto Ruske mornarice bo dokončana leta 2024, peta in šesta podmornica ostajata v gradnji, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Po splavitvi  četrte podmornice serije in tretje serijske Ufa sta v Admiralitetni ladjedelnici ostali v fazi dokončanja dve podmornici – Možajsk in Jakutsk. Kobilici za obe podmornici sta bili položeni na isti dan – 23. avgusta 2021, vendar bosta na voljo v različnih obdobjih, podmornica  Možajsk bo splavljena leta 2023, Jakutsk – leta 2024.

Ladjedelničarji Admiralitetnih ladjedelnic že dolgo razvili tehnologijo gradnje Varšavjanke in lahko dostavijo dve podmornici tega projekta na leto. Vsaj tako je dejal vodja USC Aleksej Rahmanov.

Skupno je v seriji šest dizelsko-električnih podmornic projekta 636.3 “Varšavjanka”, ki se gradijo po izboljšanem projektu. Do danes je flota vključevala tri podmornice – nosilno podmornico tega razreda Petropavlovsk-Kamčatski (december 2019), prvo serijsko Volhov (oktober 2020) in drugo serijsko Magadan (oktober 2021). Podmornica Magadan je še vedno na Baltiku in ni znano, kdaj bo odplula na Kamčatko, medtem ko sta  podmornici Petropavlovsk-Kamčatski in Volhov nameščeni na Daljnem vzhodu.

Četrta podmornica serije Ufa je bila splavljena konec marca letos v približno 90-odstotni pripravljenosti. Zdaj je podmornica v fazi opremljanja, dela na njej potekajo, kmalu bo začela opravljati teste.

Ali bo naročena še ena serija podmornic Varšavjanka, še ni znano, a se o tem  vztrajno govori.  Glede na trenutne razmere v Evropi Rusija razmišlja o več dizelsko-električnih podmornicah na Baltiku, saj naj bi Baltski floti primanjkovalo podmornic.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki