V Severnem morju strmoglavil ameriški lovec F-15

by Urednik

V STRMOGLAVLJENJU V BLIŽINI BRITANSKE OBALE UMRL AMERIŠKI PILOT

V ponedeljek, 15. junija 2020, je v Severno morje strmoglavil ameriški lovec F-15C eagle iz sestave 493. lovske eskadrilje 48. lovskega polka s sedežem v letalski bazi RAF Lakenheath v Veliki Britaniji.

Po tem, ko je ameriški pilot lovca F-15 okoli 09.40 po lokalnem času, oddal klic v sili, je bila sprožena obsežna operacija iskanja in reševanja (SAR – Search and Rescue). Pilota so po nekaj urah našli mrtvega. Nesrečo še preiskujejo, najverjetneje pa je prišlo do tehnične okvare.

V operaciji iskanja in reševanja so sodelovala 3 letala KC-135 stratotanker, leteče cisterne, ki so krožile nad Severnim morjem, letalo Dassault falcon 20, helikopter za SAR naloge S92 G-MOGH in Natovo letalo E-3 AWACS.

493. lovska eskadrilja, imenovana tudi “Grim Reapers”, je edina ameriška eskadrilja z lovci F-15C eagle v Evropi in velja za eno najboljših ameriških letalskih enot. V letu 2019 je prejela priznanje Raytheon Trophy, ki jo v Ameriških letalskih silam se vsako leto podelijo eskadrilji za doseženo največjo prevlado v zraku in zračno obrambo v letalskih silah.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

 

Povezani članki