Velika Britanija naročila 3 nove patruljne ladje razreda river

by Urednik

KRALJEVA MORNARICA BO LETA 2017 DOBILA 3 PODALJŠANE LADJE RAZREDA RIVER

Britanska vlada je s podjetjem BAE Systems podpisala pogodbo za izgradnjo treh povečanih priobalnih patruljnih ladij razreda river za britansko Kraljevo mornarico v vrednoti pri 584 milijonov USD.

Nove priobalne patruljne ladje (OPV -Offshore Patrol Vessel) bodo v dolžino merile 90 metrov, kar je dobrih deset metrov več kot štiri ladje razreda river (dolžina 79,5 m), ki jih že uporablja Kraljeva mornarica. S povečanjem bo na ladjah več prostora za posadko, skladiščne prostore in opremo za posebne naloge.

Prvi od 90 metrskih patruljnih plovil bo iz ladjedelnice BAE v Glasgowu na Škotskem izplul v letu 2017, vse tri vojaške ladje pa bodo dostavljene Kraljevi mornarici do konca leta 2018.

Nove ladje bo Velika Britanija uporabljala v boju proti piratom in tihotapljenju v vodah okoli Velike Britanije ter za zaščito interesov države po svetu. Največja hitrosti novih ladij bo 24 vozlov, območje delovanja pa bo 5500 navtičnih milj, na njih pa bo tudi pristajalna ploščad za helikopter AW101 merlin za protipodmorniško delovanje.

Pogodba med britansko vlado in obrambnim podjetjem ni presenečenje, saj sta obe strani že 6. Novembra 2013 sklenili predhodno pogodbo s fiksno ceno.

Britanska Kraljeva mornarica ima v svoji floti 4 plovila razreda river – HMS Clyde (P257) (modificirana za delovanje na Falklandskih otokih), HMS Mersey (P283), HMS Severn (P282), HMS Tyne (P281), nakup novih treh povečanih ladij pa naj bi (nekoč) omogočil prav zamenjavo zadnjih treh. Eno ladjo razreda river je kupila tudi Tajska.

BAE Systems je za Brazilsko mornarico (sprva naročnik Trinidad in Tobago) že izdelal 3 90-metrske patruljne ladje razreda river, ki pa so jih uvrstili v razred amazonas (videoposnetek spodaj).

Pripravil: A. Knific, foto: Royal Navy

VIDEO: Priobalna patruljna ladja razreda amazonas (podaljšan razred river)

Povezani članki