Velika Britanija “pritiskala” na Španijo, da ne proda lovcev mirage Argentini

by Urednik

“SE BRITANCI BOJIJO 40 LET STARIH MIRAGOV?”

V avgustu 2013 smo poročali o tem, da se je Argentina s Španijo dogovorila za nakup 20-ih lovskih bombnikov Dasault mirage F-1 v vrednosti 225 milijonov dolarjev. Posel med Argentino in Španijo so nato preklicali, za kar je “kriva” Velika Britanija, poroča Infodifesa.

Britanija naj bi namreč vplivala na neprodajo bojnih letal v to južnoameriško državo, s katero je v sporu zaradi Falklandskih (britansko) – Malvinskih (argentinsko) otokov. V španskih letalih mirage F1 naj bi bili vgrajene tudi številne komponente (britanskega izvora), s katerimi bi Argentina dobila dostop do tehnologij Kraljevih letalskih sil (RAF). Največjo težavo naj bi Britaniji povzročalo seznanjenje s sistemom za samoobrambo letala.

Glede na informacije, ki jih je prejel El Confidencial Digital, naj bi Velika Britanija izvajala pritisk na Španijo, da prekine sporazum, kljub dejstvu, da je financiranje nakupa 20-ih španskih letal mirage že upoštevan v osnutku proračuna Argentine za letošnje leto. London naj bi od Španije zahteval, da prodaja ne vključuje komponent in sistemov britanske proizvodnje, brez katerih bi se zmogljivosti bojnih letal bistveno zmanjšale. To je bil eden od glavnih razlogov za preklic predhodnega dogovora.

Španske letalske sile so upokojile zadnji lovski bombnik mirage F-1M junija 2013 po 38-ih letih delovanja. Poleti leta 2013 je argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner odobrila sporazum o nakupu 20 (22) španskih bojnih letal Dasault mirage F-1. Španija bi ob tem Argentini zagotovila tudi rezervne dele in simulatorje za usposabljanja pilotov.

Več o tem poslu in sporu med Argentino in Veliko Britanijo smo pisali v članku: Dvajset španskih lovcev mirage F-1 za Argentino (Argentina kupila 20 letal mirage za branjenje Falklandskih otokov).

Argentina je že pokazala zanimanje za nakup 18-ih obnovljenih in nadgrajenih izraelskih lovcev kfir block 60.

Pripravil: A. Knific, foto: Wings of Europe

VIDEO: Lovski bombniki mirage F-1 Španskih kraljevih letalskih sil

Argentina se z izraelskim podjetjem IAI dogovarja za nakup 18-ih obnovljenih in nadgrajenih lovcev kfir block 60, vsak naj bi stal 20 milijonov USD.

.

Španija je Argentini prodala floto 20 lovskih bombnikov Dasault mirage F-1 ravno v času napetosti glede spornih Falklandskih otokov.

Povezani članki