Veliko zanimanje za novi ruski lovec Su-75 šah mat

by Urednik

RUSKI LOVEC SU-75 KOT CENEJŠA ALTERNATIVA AMERIŠKEMU F-35

Najnovejši ruski lovec Suhoj Su-75 šah mat (Shakh i Mat), ki je bil julija predstavljen na mednarodnem letalskem salonu MAKS-2021, je na svetovnem trgu orožja že deležen povpraševanj, je 9. avgusta dejal vodja ruske državne tehnološke korporacije Rostec Sergej Čemezov.

“V našem novem lahkem taktičnem letalu ni treba iskati geopolitičnega vidika. Pravi razlog je veliko preprostejši: po letalih te vrste je precejšnje povpraševanje na svetovnem trgu orožja,” je v intervjuju za The Wall Street Journal dejal Sergej Čemezov, izvršni direktor Rosteca.

Novi ruski lovski lovec šah mat, ki je dobil oznako Su -75, bi lahko postal “resnično dobra rešitev” za tiste države, ki ne morejo kupiti ameriškega lovca 5. generacije F -35 lightning II, je opozoril Sergej Čemezov. Po njegovih ocenah je malo držav, ki si lahko privoščijo F-35 za 120 milijonov dolarjev, medtem ko bo po oceni Rosteca bo novi ruski lovec Su-75 stal okoli 30 milijonov dolarjev.

Novi ruski enomotorni lovec Su-75 šah mat temelji na prikriti tehnologiji in je opremljen z notranjimi bombnimi jaški za izstrelke zrak-zrak in zrak-zemlja. Lovec bo lahko nosil več kot 7 ton bojnega tovora in bo lahko napadel do šest ciljev hkrati.

Lovec šah mat bo lahko letel s hitrostjo 1,8 macha (1,8 – kratna hitrost zvoka) in bo imel doseg delovanja 3000 km. Letalo bo opremljeno z visoko učinkovitim pogonom. Novi lovec naj bi prvič vzletel leta 2023, Rostec pa načrtuje serijsko proizvodnjo teh bojnih letal začeti leta 2026.

Podrobneje si o lovcu Su-75 šah mat preberite v Reviji OBRAMBA, avgust 2021.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki