VIDEO: Eksplozija rakete na nemški fregati razreda sachsen

by Urednik

TEŽAVE NEMŠKE MORNARICE NA FREGATI F219 SACHSEN

Na pomorski vojaški vaji v bližini norveške obale je 21. junija 2018 prišlo do nesreče na nemški fregati Sachsen (F219) razreda sachsen, potem ko je ob izstrelitvi na krovu eksplodirala protiletalska raketa SM-2 block IIIA, pri tem pa sta bila lažje poškodovana dva nemška mornarja.

Kot poroča Joseph Dempseyja, obrambni analitik Mednarodnega inštituta za strateške študije (IISS), je do eksplozije rakete SM-2 na krovu fregate F219 Sachsen prišlo ob poskusu izstrelitve. V nesreči so bili zaradi močnega ognja in toplote močno poškodovani lanser raket, ograja in poveljniški most.

Po poročanju Nemške vojne mornarice ob preverjanju pred izstrelitvijo niso odkrili nobenih znakov, ki bi nakazovali, da bi izstrelek SM-2 lahko eksplodiral.

Fregata razreda sachsen je najnovejša vrsta nemških naprednih zračnoobrambnih fregat. Plovilo je bilo zgrajeno v ladjedelnici Blohm & Voss v Hamburgu, operativno pa je od decembra 2003. Nemška mornarica ima v svoji floti 3 fregate razreda sachsen, poleg že omenjene F219 Sachsen še F220 Hamburg in F221 Hessen.

Eksplozija rakete SM-2 na krovu fregate F219 Sachsen, ki jo je zabeležila tudi kamere na eni od bližnjih ladij, je že objavljena na spletu in si jo lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki