VIDEO: Prvi pristanek lovca F-35B na italijanski letalonosilki Cavour (C550)

by Urednik

TESTIRANJA PRILAGODITEV ITALIJANSKE LETALONOSILKE NA LOVCE F-35B

Videoposnetek prikazuje, kako sta 1. marca 2021 na palubi letalonosilke Italijanske mornarice Cavour (C550) razreda cavour prvič pristala dva lovca F-35B lighting II (STOVL – kratek vzlet in vertikalen pristanek).

Kot smo že poročali, je italijanska  letalonosilka sredi januarja 2021 krenila na plovbo proti ZDA, točneje proti ameriški mornariški bazi Norfolk v ZDA, na testiranja uspešnosti prilagoditve za vzletanje ter pristajanje lovcev 5. generacije F-35B.

Ob koncu februarja so z letalonosilko Cavour (C550) začeli štiritedenska testiranja na morju, v bližini Norfolka, v katerih sodelujejo ameriški mornariški lovci F-35B iz mornariške letalske baze Patuxent River (NAS Pax River).

Preizkusni piloti so leteli s posebej inštrumentiranimi ameriškimi F-35B od Naval Air Station Patuxent River (NAS Pax River) v zvezni državi Maryland do vodilne ladje italijanske mornarice, ki je začela delovati iz Norfolka 28. februarja. Piloti in letala so se pridružili testni skupini s približno 180 osebja iz integriranih testnih sil (ITF) iz NAS Pax River, ki se je odpravilo na do štiri tedne preizkusov na morju.

Italijanska mornarica pričakuje, da bo Cavour leta 2024 dosegel začetno operativno sposobnost s palubnimi bojnimi letali F-35B. Z njimi bodo nadomestila letala AV-8B harrier II STOVL, ki so bila v službi Italijanske mornarice od devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Cavour bo imel v hangarju prostor za deset lovcev F-35B, še šest pa jih bo lahko parkiranih na palubi. Italijanske oborožene sile nameravajo kupiti skupaj 90 lovcev F-35, trenutno so že dobili 15 letal F-35, vključno z 12 F-35A in tremi F-35B, skupaj pa naj bi naši zahodni sosedje dobili 60 konvencionalnih različic F-35A in kar 30 palubnih F-35B, ki so bistveno dražji.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

 

Povezani članki