Vietnam bo kmalu dobil še dve ruski fregati razreda gepard

by Urednik

ZGLEDNO SODELOVANJE RUSIJE IN VIETNAMA NA VOJAŠKEM PODROČJU

Vietnamska mornarica bo do konca leta 2017 v svojo floto dobila dve novi ruski fregati razreda gepard (projekt 11661K), ki jih gradi ladjedelnica Gorky iz Zelenodolska v Republiki Tatarstan.

Vietnam je v Rusiji v zadnjem desetletju naročil štiri fregate razreda gepard (projekt 11661K), od katerih sta dve že operativni. Prejeli so ju v letu 2011, tretjo so splavili aprila 2016 in četrto pa maja 2017. Fregate razreda gepard so namenjene iskanju podmornic, ladij in letalnikov, kot tudi za naloge patruljiranja ter bojne operacije, kot tudi za zaščito gospodarskega morskega območja. Oborožene so z artilerijo, protiladijsko, protiletalsko in protipodmorniško oborožitvijo.

Rusija ježe  desetletja vodilni partner Vietnama v vojaško-tehničnem sodelovanju. V preteklih letih so bile podpisane pogodbe v vrednosti 4,5 milijard dolarjev za dobavo najnovejših ruskih oborožitvenih sistemov. Največji izmed njih je bila pogodba o nakupu večnamenskih lovcev Su-30MK2, ki je bila ocenjena vrednost skoraj milijardo dolarjev, kot tudi dogovor o dobavi šestih podmornic razreda kilo (projekt 636.1), vrednih več kot 2 milijard dolarjev. Poleg tega Vietnam po ruski licenci proizvaja tudi raketne čolne razreda molniya (projekt 1241.8).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos 

Povezani članki