Zahodni vojaški opazovalci: Kaj pomeni oznaka “Z” na ruski vojaški opremi?

by Urednik

SKRIVNOSTNO RUSKO OZNAČEVANJE VOJAŠKIH VOZIL

V zahodnih medijih se je razvnela razprava glede oznak, ki so jih na ruski vojaški opremi opazili posamezni »blogerji« iz TikToka. Govorimo o pojavu posnetkov v omrežju, na katerih je oprema oboroženih sil Ruske federacije, vključno z vojaškimi vozili, ki se nahajajo v zahodnih regijah države, označena z belimi oznakami “Z” v belem kvadratu.

Kolumnistka Barbie (Barbie) Latza Nadeau iz The Daily Beast piše o tem, kako so “vojaški strokovnjaki zmedeni glede tega, kaj bi to pismo o ruski tehnologiji lahko pomenilo.”

Novinar Bellingcata Arik Toler pa navaja, da njegova skupina zadnjih osem let spremlja ruske vojaške simbole, vendar nimajo pojma, kaj bi lahko pomenili simboli Z. Toler piše, da “česa takega pri ruskih četah še nismo videli.” Kot pravi “predvidevamo najslabše”.

Daily Beast nadalje citira vojaškega strokovnjaka Roba Leeja, ki so ga imenovali (nič manj kot) za »guruja ruske vojaške dejavnosti«. Lee z uporabo lastnih teorij zarote trdi, da se tehnika s simboli v obliki znakov “Z” lahko uporablja “v regijah Ukrajine v ofenzivi.”

Lee: »Tako verjetno označujejo operativne skupine ali kakšne ešalone.«

V isti izdaji pa so podana še druga mnenja in razlage, eno od njih se glasi: »Ruske čete uporabljajo ta simbol, da se izognejo prijateljskemu ognju, saj ima Rusija veliko vrst opreme, ki je enaka kot v ukrajinski vojski.« Ob tem je dodana teorija zarote, da »Rusija uporablja latinsko abecedo, da bi zmedla sovražnika in tujo javnost«. O tem razglabljajo tudi ukrajinski mediji.

Na splošno so vsi ti poskusi odkrivanja “nenavadnih oznak” ruske vojaške opreme videti precej nenavadni. Zahodni avtorji na primer svojim bralcem pojasnjujejo, da je “nenavadnost oznake vojaške opreme oboroženih sil Ruski federaciji v tem, da črke Z ni v ruski abecedi.”

Med bralci ameriškega tiska je bilo predlagano, da se ruska oprema, označena s tem simbolom, imenuje “odred Zorro”.

V splošnem napovedovanju ruske invazije na Ukrajino je bilo torej za ustvarjanje še večje zmedenosti dovolj,  da je ruska vojaka na več kosih vojaške opreme upodobila nekaj enakega in s to simboliko izvajala premike v obmejnih regijah Rusije.

Pripravil: B. Knific, foto: TikTok

Povezani članki