Zakaj je Vietnam izbral jurišno puško Galil in ne Kalašnikov?

by Urednik

RUSIJA ŽELELA 200 MILIJONOV ZA LICENCO IN GRADNJO TOVARNE KALAŠNIKOVK

Vietnamsko obrambno ministrstvo je zavrnilo podpis pogodbe z ruskim državnim izvoznim podjetjem Rosoboronexport  za proizvodnjo jurišnih pušk kalašnikovk zaradi previsoke ruske ponudbe.

Rosoboronexport  je Vietnamu ponudil licenco in organizacijo proizvodnje za puške kalašnikov za 250 milijonov dolarjev, so zapisali pri ruskem časopisu Kommersant. Rezultat te ponudbe pa je vietnamska odločitev, da zavrnejo Rusijo in podpišejo pogodbo z Izraelom za proizvodnjo avtomatske puške Galil ACE 31/32. Izraelska ponudba je bila ocenjena na 170 milijonov dolarjev.

Na javni razpis za proizvodnjo orožja manjšega kalibra v Vietnamu so je poleg Rusije in Izraela prijavila tudi Kitajska. Vendar pa ni znano katero jurišno puško so Kitajci ponudili Vietnamu. Na razpisu se je zbiralo podjetje, ki bo lahko proizvedlo 50.000 kosov orožja letno.

O vietnamskem izboru izraelskih jurišnih pušk Galil ACE smo več pisali v članku Vietnam bo kalašnikove zamenjal za izraelske puške galil ACE.

Izraelsko podjetje IWI bo v Vietnamu izdelovalo jurišne puške galil ACE 31 in ACE 32, ki bodo v Vietnamski vojski zamenjale ruske AK- 47 kalašnikov.

Povezani članki