Zamenjave M4, M16 in SAW v Ameriški vojski so na poti

by Urednik

NOVE PUŠKE ZA AMERIŠKE VOJAKE

Eden od teh treh prototipov bi lahko bil zamenjava za vojaški puški M4/M16 in puškomitraljez M249 v oborožitvi Ameriške kopenske vojske že v bližnji prihodnosti.

Zamenjave za karabinko M4, avtomatsko puško M16 in puškomitraljez (oddelčno orožje) M249 squad naj bi bile namreč  pripravljene za serijsko proizvodnjo v približno enem letu. Puška naslednje generacije in avtomatska puška bosta predvidoma izbrani do sredine leta 2022, je za Army Times povedal generalmajor Anthony Potts pred letnim zasedanjem Združenja ameriške vojske.

Študija naj bi trajala do jeseni 2023 in prav lahko bi privedla do povsem novega kalibra orožja. Nekaj ​​let je trajalo, da se je vojska odločila za kaliber, navsezadnje pa so na koncu izbrali “vmesnih” 6,8 mm, da bi nadomestili obstoječi kaliber 5,56 mm, ki ga uporabljajo orožja M4, M16 in M249.

Kaliber 6.8 mm je po velikosti podoben klasičnemu kalibru .270, ki se uporablja za lov, in skoraj enakih dimenzij kot priljubljen vmesni kaliber, ki ga je zagovarjala japonska vojska v začetku 20. stoletja. Ta kaliber kaže boljše zmogljivosti, natančnost, smrtnost in nadzor kot 5,56 mm. Sig Sauer je Ameriška kopenska vojska izbrala za orožje naslednje generacije 5.56 mm ima smrtonosni doseg približno 300 metrov v primerjavi s 600 metri pri novih orožjih v kalibru 6,8 mm.

 »To je orožje lahko premaga(prebije) vsak zaščitni jopič, vse načrtovane balistične zaščitne jopiče v prihodnosti, za katere vemo,« je leta 2019 dejal takratni načelnik ameriške kopenske vojske general Mark Milley. V orožje je vgrajen sistem pridobivanja ciljev, ki je drugačen od vsega, kar obstaja danes. Gre za zelo prefinjeno orožje. »Tri podjetja, ki se potegujejo za pogodbo o dobavi novega orožja bojnim slam prednje črte, pehoti, enotam za posebne operacije, marincem in inženircem, so Sig Sauer, Textron Systems in ponudba, ki je bila prej iz podjetja General Dynamics OTS, zdaj pa jo upravlja Lonestar Future Weapons. Sig Sauer je izdelal orožje, ki je po slogu in občutku podobno obstoječim konfiguracijam jurišnih pušk in je že prej dobil pogodbo za zamenjavo pištole M9 za Ameriško kopensko vojsko, mornariško pehoto, letalske sile in mornarico z modularnim pištolskim sistemom ali M17.

Lonestar Future Weapons se za novo avtomatsko puško Kopenska vojska ZDA poteguje z orožjem z bullpup zasnovo, ki je priljubljena pri nekaterih vojskah (takšne zasnove je tudi puška hrvaške vojske VHS-2 hrvaškega proizvajalca HS Produkt in puška Slovenske vojske belgijskega proizvajalca FN FN2000S), pri kateri se proži naboj na zadnje  koncu cevi, ki je za ročajem in okvirjem za strelivo ter ohranja dolžino cevi v bolj kompaktnem paketu.

Textron Systems se zanaša na svoje teleskopsko strelivo brez tulca . Uporablja polimerni sistem, pri katerem je krogla zaprta, kar skrajša celotno dolžino, vendar zagotavlja enake balistične zmogljivosti kot standardna medeninasta ohišja pri manjši teži. Vsi trije modeli so sposobni zatiranja. Vsak od proizvajalcev je moral sprva za preskušanje dostaviti 53 pušk in 43 avtomatskih pušk ter 850.000 nabojev.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki