ZDA opremljajo Afganistansko vojsko z ruskim orožjem

by Urednik

AFGANISTAN: NAKUP PUŠK AK-47 IN ZAMENJAVA RUSKIH HELIKOPTERJEV MI-17

ZDA so za afganistanske vojake kupile jurišne puške ruskega proizvajalca Kalašnikov preko tretjih držav, je pred dnevi v intervjuju za televizijo Rossiya 24 dejal Sergej Chemezov, predsednik uprave ruske državne korporacije Rostec, katere del je tudi Koncern Kalašnikov.

“Dejstvo je, da jih kupujejo vse države (jurišne puške Kalašnikov, op.a.). Čeprav Američani niso kupili tega orožja neposredno od nas, so jih kupili za Afganistansko vojsko, vendar prek drugih držav, vključno z evropskimi,” je pojasnil Chemezov.

Koncern Kalašnikov je namreč še vedno deležen sankcij ZDA zaradi dogajanja v Ukrajini. Leta 2014 so pri Kalašnikovu kljub sankcijam skoraj podvojili svojo proizvodnjo orožja malega kalibra na 120.000 enot. Že pred časom je njihov direktor Alexey Krivoruchko dejal, da je družba uspela nadomestiti svoje izgube na ameriškem trgu s promoviranjem in prodajo svojih izdelkov v Afriki, Aziji ter Latinski Ameriki.

Pentagon želi zamenjati ruske helikopterje v Afganistanu (z ameriškimi)

Ameriška vlada pripravlja načrt za zamenjavo ruskih vojaških transportnih helikopterjev Mi-17 v floti Afganistanske vojske, je pred dnevi kongresu povedal poveljnik Ameriškega osrednjega poveljstva (CENTCOM) general Joseph Votel.

Helikopterji Mi-17, ruskega izvora, ki jih uporablja Afganistanska vojska so bili v zadnjem desetletju kupljeni z denarjem ameriške vojaške pomoči za stabilizacijo države. Že takrat je bila močno razdeljena ameriška politična in vojaška javnost, vendar so prevladale želje Afganistancev. Slednji so namreč že več desetletij uporabljali predvsem rusko (sovjetsko) letalsko tehniko in so je bili vajeni.

Votel je naznanil, da želijo ZDA zagotoviti afganistanskim oboroženim silam bolj trajnostno floto, ki je operatibilna z ameriškimi silami in bo okrepila sposobnosti Afganistancev, da delujejo neodvisno od koalicijskih sil. Pojasnil je tudi, da je trenutna afganistanska helikopterska flota podhranjena in veliko dražja od tega, kar so afganistanske sile prvotno predvidele (sedaj imajo 97xMi-8/17, 7xMi-24, 10xUH-1, 27xMD 500 in 3xHAL cheetah).

Votel je od ameriškega obrambnega ministrstva za fiskalno leto 2017 zato zahteval 814,5 milijonov USD za zamenjavo afganistanski helikopterske flote. Ameriški načrt vključuje dobavo 53 večnamenskih helikopterjev UH-60, 30 bojnih helikopterjev MD-530F, šest jurišnih letal A-29 in pet letal AC-208 (že imajo 25 letal tega tipa).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Prispel še zadnji ruski Mi-17V-5 za Afganistansko vojsko

Kazan Helikopter je končal dobavo 63 helikopterjev, ki so jih ZDA kupile za Afganistansko vojsko, potem ko so konec oktobra 2014 dobavili še zadnji vojaški transportni helikopter Mi-17V-5.

ZDA bodo kupile dodatnih 30 ruskih helikopterjev Mi-17 za Afganistan

AMERIČANI BODO AFGANISTANU KLJUB PROTESTOM DOMA PODARILI SKUPNO 63 HELIKOPTERJEV MI-17                Združene države Amerike bodo naslednje leto…

Povezani članki