ZDA pošiljajo 400 vojaških inštruktorjev na pomoč sirskim upornikom

by Urednik

NOV UKREP AMERIŠKE KOALICIJE V BOJU PROTI ISLAMSKI DRŽAVI

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da bo sirskim upornikom – pripadnikom opozicijskih militantnih skupin, ki se bojujejo tako s Sirsko vojsko kot ISIS-om, poslalo na pomoč 400 vojaških inštruktorjev in več sto vojakov za njihovo podporo. Urjenje sirskih upornikov naj bi se začelo že v marcu 2015, potekalo pa bo na ozemlju Savdske Arabije, Katarja in Turčije.

Ameriške vojaške inštruktorje bo spremljalo nekaj sto vojakov za podporo vojaškega osebja, ki bodo poleg inštruktorjev skrbeli za zagotavljanje varnosti in drugo podporo tekom usposabljanja, poročajo na spletni strani Defense One.

Američani so se z oblastmi Turčije, Katarja in Savdske Arabije dogovorili, da jim zagotovijo pogoje in štiri vadbišča za usposabljanje sirskih borcev. Število vojaških inštruktorjev in osebja posameznega vadbišča bo določeno glede na potrebe, zahtevnost usposabljanja in seveda tudi varnosti. Usposabljanje ene skupine vojakov naj bi potekal šest do osem tednov. Več podrobnosti zaenkrat ni znano.

Odločitev ZDA da omogoči urjenje sirskim upornikom, ki se že tretje leto spopadajo s Sirsko vojsko pod vodstvom predsednika Bašarja al Assada, je verjetno še en od ukrepov, da bi zaustavili in uničili militantno skupino Islamska država (ISIS).  Še vedno pa ni jasno katere opozicijske militantne skupine v Siriji se bo podprlo in urilo za boj.

Ameriška koalicija je z letalskimi operacijami podprla sirske borce v boju proti Islamski državi (ISIS) konec septembra 2014, le dober mesec po začetku letalskih napadov na položaje ISIS-a v Iraku.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

Povezani članki