ZDA še naprej prevladujejo pri prodaji orožja

by Urednik

PRVE ANALIZE GLOBALNEGA OROŽARSKEGA TRGA V LETU 2016

ZDA so (tudi) v letu 2016 premagale Francijo in Rusijo v prodaji orožja z izkupičkom okoli 40 milijard dolarjev, kar bo verjetno znašalo približno polovico vrednosti vseh letošnjih orožarskih poslov (glede na prodajo v letu 2015).

Svetovna prodaja orožja je leta 2015 glede na leto 2014 padla iz 89 milijard USD na 80 milijard USD. Analitiki so za padec prodaje orožja “okrivili” nižje cene nafte, kar vpliva na obrambne izdatke držav bogatih z naftnimi viri. Vseeno pa je Katar, ki načrpa ogromne količine nafte, za orožje zapravil okoli 17 milijard dolarjev.

Nova naročila iz Saudove Arabije, Iraka in Južne Koreje so močno vplivala na velik delež prodanega ameriškega orožja v letu 2016. Dolgotrajne vezi z vojaškimi kupci po vsem svetu so pomagale ZDA zagotoviti veliko naročil iz držav, ki uporabljajo ameriške oborožitvene sisteme že dalj časa.

Poudariti je potrebno tudi, da ameriške pogodbe za dobave orožja vključujejo tudi rezervne dele, strelivo, usposabljanje in dodatnih storitev za podporo, kar prinaša lahko precejšnje stroške,  je v poročilu zapisala vojaška analitičarka Catherine Theohary.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki