ZDA že odgovorile na vajo ruskih strateških sil

by Urednik

RUSIJA IN ZDA Z VOJAŠKIMA VAJAMA KAŽETA SVOJO MOČ

Ameriške strateške sile so začele veliko vojaško vajo za “preprečevanje in odkrivanje” jedrskega napada, ki bo potekala od 12. do 16. maja 2014. Začeli so jo le štiri dni po podobni ruski vojaški vaji, ki je potekala 8. maja 2014 pod vodstvom ruskega predsednika Putina.

Ruska vaja strateških sil uspešna

Ruske strateške raketne sile so med vajo izstrelile medcelinsko balistično raketo (ICBM) RS-12M topol (NATO: SS-25) iz vesoljskega centra Plesetsk na severu Rusije. Ruska raketa je, po poročanju Ruske vojske, uspešno zadela tarčo na vadbenem območju Kura na Kamčatki.

Predsedniki Belorusije , Armenije, Kirgizistan in Tadžikistan so rusko vojaško vajo spremljali iz ruskega Centra za obrambo. Na vaji je Ruska vojska izvajala manevre raketnih sil, topništva, letalstva in protiletalske obrambe.

Drug del ruske vojaške vaje se je osredotočil na jedrsko odvračanje in preprečevanje nasprotnikovega napada z balistično raketo s pomočjo sistema protiraketne obrambe mesta Moskve. Na vaji so testirali tudi delovanje strateških bombnikov, podmornic z balističnimi izstrelki in mobilnih raketnih sistemov. Iz jedrskih podmornic je ruska vojska med vajo izstrelila dve balistični raketi.

Med vajami je ruski strateški bombnik Tu-95 bear izstrelil vodenih raket na kopenske cilje, rusko ministrstvo za obrambo pa je potrdilo, da so bili vsi cilji zadeti.

Ameriška bombnika B-52 in B-2

Tudi ZDA “kažejo mišice”

V vaji ameriških strateških sil, imenovani Global Lightning 14, naj bi sodelovalo deset bombnikov B- 52 in šest B-2, v poskusu, da bi dokazali vojaško fleksibilnost in odzivnost ZDA. Vaja je namenjena simulaciji scenarija,po katerem bi morale ZDA sebe in svoje zaveznike zaščititi v primeru strateškega napada, hkrati pa je to tudi priložnost, da se vključi sodobne tehnologije v urjenje.

Kljub temu, da je poveljstvo ameriških strateških sil poudarilo, da je bila vojaška vaja Global Lightning 14. načrtovana za več kot leto dni in ni na noben način povezan z dogodki po svetu v zadnjih mesecih, prihaja kljub temu nenavadno hitro po ruski vaji, s katero je Putin želel pokazati povračilne ukrepe Rusije, če bi bila ta napadena z jedrskim orožjem.

Vsekakor sta strateški vaji dveh vojaških supervelesil posledica napetosti med njima v zadnjem času, ko se borita za “svetovno prevlado” tako  v Ukrajini, kot tudi na Bližnjem vzhodu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Wikipedia

VIDEO: Primerjava vojaške moči ZDA in Rusije

Povezani članki