Zelenski podpisal odlok o povečanju obsega Ukrajinske vojske

by Urednik

UKRAJINA BO POVEČALA ŠTEVILO VOJAKOV ZA 100.000

Kijev povečuje število vojakov Ukrajinske vojske, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je namreč podpisal ustrezen odlok. Kot je izjavil sam ukrajinski voditelj, to nima nobene zveze z grožnjo “ruske invazije”.

Nov odlok Zelenskega je namenjen krepitvi obrambne sposobnosti države in poleg povečanja števila vojske predvideva razširitev programa stanovanjske gradnje za vojsko in zvišanje plač vojaškega osebja. O vsem tem je ukrajinski predsednik govoril v Vrhovni radi.

V skladu z odlokom se bo obseg Ukrajinske vojske povečal za 100.000 ljudi, vendar ne naenkrat, ampak v treh letih. V tem obdobju je načrtovano tudi podaljšanje življenjske dobe pogodbenih vojakov in ustanovitev 20 dodatnih brigad oboroženih sil Ukrajine. Danes štejejo oborožene sile Ukrajine 261 tisoč vojaških pripadnikov (podatek iz odprtih virov). Namesto služenja vojaškega roka se predlaga uvedba sistema “intenzivnega vojaškega usposabljanja”, ki bo pripravil mobilizacijsko rezervo za oborožene sile Ukrajine.

Kar zadeva plače v vojski, je načrtovano njihovo zvišanje od leta 2023 za vse kategorije vojske brez izjeme, pri čemer se določi najnižja raven, ki ni nižja od treh minimalnih plač. Dejansko se bodo dvignile le tistim, ki sklepajo dolgoročne pogodbe. Doslej novi pogoji pogodb niso bili razkriti, pred tem pa je Ministrstvo za obrambo Ukrajine nudilo podpis pogodbe za najmanj tri leta ter ponudilo še možnosti za skupaj pet ali deset let.

Zelenski je še poudaril, da je bil odlok izdan načrtovano in ne zato, ker “kmalu prihaja vojna”.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki