Revija Obramba, junij 2008

3,81 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, junij 2008, si preberite:

Vzpon ruskega medveda

Na paradi 9. maja letos na moskovskem Rdečem trgu, na kateri je prvič po osemnajstih letih sodelovala tudi težka vojaška tehnika, je vladajoča ruska elita domači in tudi mednarodni javnosti demonstrirala odločenost, da državo preoblikuje v globalno silo 21. stoletja. Še bolj pa je prikazala svoj popoln nadzor nad ruskimi oboroženimi silami, ki ob naraščanju obrambne porabe in globokih organizacijskih spremembah postajajo vse bolj učinkovit instrument moči v njenih rokah. O tem podrobneje piše dr. Klemen Grošelj.

Novi vojaški izzivi EU

Intervju z generalom Henrijem Bentégeatom, načelnikom Francoskih oboroženih sil in predsednikom Vojaškega odbora EU. Govoril je o krepitvi vojaških zmogljivosti EU v zadnjih petih letih ter o zadnji vojaški operaciji v Čadu in Srednjeafriški Republiki.

Pripravil: Anže Barle

Junaki ledenikov

Vsako drugo leto konec aprila poteka po visokogorskih ledenikih Švice tekmovanje tričlanskih patrulj na turnih smučeh s samimi presežniki – najtežja, najdaljša, najbolj množična »Patrouille Des Glaciers« ali krajše »PDG«. Letos sta se udeležili tekmovanja iz Slovenije dve ekipi in sicer ekipa Gorske šole Slovenske vojske in ekipa iz turno smučarskega kluba Jezersko. Avtor: Miha Kuhar

Pivka odprtih vrat…

V soboto, 12. maja, je večina pomembnejših vojašnic Slovenske vojske odprla vrata obiskovalcem, ki so si lahko ogledali razstavljeno vojaško tehnologijo in orožje. Na vprašanja so radovednežem ves dan odgovarjali pripadniki SV. Več pa v reportaži iz Pivke, ki jo je pripravil Andrej Vilar.

Gorski karabah

Ob predstavljanju svojega delovanja v organizaciji OVSE (Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi) je Tomaž Strgar spoznal, da Slovenci nismo seznanjeni z dogajanji, povezanimi z Gorskim Karabahom. Zato se je odločil napisati podroben članek, v katerem je predstavil tudi Skupino za visoko stopnjo načrtovanja – High Level Planning Group ( HLPG) “ morebitne “ mirovne operacije na omenjenem ozemlju.

Ključna vloga v Evropi

Mag. Rok Dolenc poskuša s pomočjo statističnih podatkov pojasniti, zakaj je sploh smotrno govoriti o terorizmu v Evropi. Osredotočil se je predvsem na islamski terorizem, ki je zaradi izbire sredstev in posledic najnevarnejši. Pod drobnogled je vzel tudi teroristične napade in aktivnosti in nakazal trend razvoja, manj pa se je posvetil vzrokom za terorizem v Evropi.

“Fulcrumi” nad Baltikom

Poljska, ena od članic NATO, je v okviru sporazuma Severnoatlantskega sveta s 15. marcem 2008 za obdobje treh mesecev prevzela nadzor zračnega prostora nad baltskimi državami. Zračni prostor nadzirajo s paroma lovcev MiG-29.

LMV – Bojni preizkus, ki smo ga čakali

V prispevku opisujemo LMV (Light Multirole Vehicle), ki je postal v naši reviji nekako stalen gost, kot primer sodobnega, varnega in zanesljivega transportnega sredstva razreda 4 x 4, s katerim so vojaki na nepredvidljivih misijah, varni pred vsemi do sedaj uporabljenimi protipehotnimi in protioklepnimi sredstvi. Samo vozilo ne sodi med desetletje in/ali več stare tehnološke dosežke, ob katerih danes dnevno preštevajo število ubitih ali pohabljenih vojakov, z ugotovitvijo, da bi sodobnejše vozilo rešilo ne le življenja, temveč tudi ude vojakov. Predstavitveni prispevek IVECO

Prvič tudi naši gorniki

Italijansko veteransko združenje pripadnikov alpinskih enot A.N.A., ki združuje blizu 300.000 članov, je 10. in 11. maja v Bassanu del Grappa, na južnem robu italijanskih Dolomitov, pripravilo že 81. letno srečanje. Na srečanje so italijanski veterani povabili tudi delegacije nacionalnih združenj vojaških gornikov, združenih v mednarodno federacijo IFMS. Prvič se je srečanja alpinov udeležila tudi delegacija Združenja vojaških gornikov Slovenije.

Nove knjige: Z obrambo do varnosti

Knjiga – zbornik mag. Jerneja D. Kožarja vsebuje članke, referate in študije, ki jih je napisal v letih od 1994 do 2000, ko je delal v Centru za strateške študije, Kabinetu ministra in Službi za mednarodno sodelovanje Ministrstva za obrambo.

Krila za mir

Nedavni padec makedonskega helikopterja po vrnitvi iz misije EUFOR je usmeril pozornost na zmanjšano, a še vedno pomembno letalsko-helikoptersko sestavo evropskih mirovnih sil v Bosni in Hercegovini. Pripravil: Antonio Prlenda

Trkanje nezaželeno

Ulice so med bojnimi operacijami najnevarnejši prostor, kjer se lahko znajde vojak, zato morajo biti vojaki ustrezno opremljeni, da lahko sami odstranijo ovire, kot so zaklenjena vrata, zapahnjena okna, ograje in druge ovire, kar največkrat pomeni uporabo sile za vstop v določen objekt. Avtor: Gregor Dolenc

Luftfaust, Fliegerschreck…

V prvem nadaljevanju je Franc Klemenčič pisal o razvoju nemških protioklepnih orožij med drugo svetovno vojno. V drugem pa je pisal o razvoju ročnega raketometa, bazooka M1A1 z raketo M6A1 kalibra 60 mm, ki je prišel v uporabo šele julija 1942 leta. Modificirani model M9A1 z raketo M6A3 pa je prišel v operativno uporabo oktobra leta 1943.

Američani na Mangartu

Po napadu Sovjetske zveze na Finsko, novembra 1939, in odličnih bojnih uspehih finske vojske, zlasti njenih smučarskih enot proti mnogo številčnejšemu napadalcu, so o formiranju specializirane enote za gorsko in zimsko bojevanje začeli razmišljati tudi v Združenih državah Amerike. Julija 1940 je Charles Minot Dole, predsednik »National Ski Patrol«, naslovil pismo s pobudo o formiranju posebne enote ameriške vojske za bojevanje v gorah na predsednika Roosvelta. V pismu je poudaril, da je okoli 2 milijona ameriških gornikov in smučarjev pripravljenih in sposobnih sestaviti takšno enoto. Avtor: Janez Kavar

Mali »hujskač« češkega porekla…

Avtor Andrej Vilar v članku piše o enem najbolj uspešnem nemškem lovcu na tanke. In sicer o samovoznem jurišnem topu »jagdpanzer 38 – hetzer«, ki so ga uporabljali v letih 1944-45.

Prava izbira je sanosil

Danes je na voljo kar nekaj ustreznih preparatov in pomagal, ki omogočajo pripravo pitne vode, vode za kuhanje, za pranje posode, za pripravo hrane, naposled pa tudi za higieno posameznika. Eno najsodobnejših in najbolj učinkovitih rešitev predstavlja družina dezinfekcijskih sredstev SANOSIL, ki temelji na vodikovem peroksidu in srebru.

Predstavitveni prispevek SANOSIL

Manj je več: HK45C

Hecklerjev odgovor na trend pištol s polimernim ogrodjem je bila družina USP – univerzalnih samopolnilnih pištol iz začetka devetdesetih let. Tudi najnovejša pištola iz Heckler & Kochu je evolucijsko nadaljevanje uspešne družine USP, kot so bile pred njo P2000, P30, in P30L. HK45C ima polimerno ogrodje, predvsem pa kaliber, pisan na kožo predvsem ameriškim državnim seveda pa tudi civilnim kupcem. Več o lastnostih pištole pa Rok Štupar.

Demooner in Remooner

Rok Štupar je opisal delovanje pripomočka za praznjenje in polnjenje lunic pri revolverju.

Pomladni Šempeter

Hitov Šport center v Šempetru pri Gorici je tokrat privabil 75 razstavljavcev in več kot 1500 obiskovalcev z raznih vetrov, med njim lepo število mladih. Letos je bilo posebej veliko strokovne zbirateljske literature, ki jo je pri nas sicer težko dobiti.

Uniforme, orožje in oprema slovenskih partizanov

V tokratni številki je Aleš Čarman predstavil uniforme in orožje ter opremo slovenskih partizanov, ki se je v tedanjem obdobju svetovnega spopada uporabljalo na naših tleh. Opisal je uniformo in opremo partizana prvoborca ter končal članek s predstavitvijo uniforme, kakršno so nosili slovenski partizani ob koncu druge svetovne vojne.

Puške in karabinke Berthier

V tokratni številki je Momir Vukčević predstavil francoske repetirke iz prve svetovne vojne, ki so jih v redno oborožitev vseh rodov vojske v Franciji uvedli šele leta 1884.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, junij 2008”