Revija Obramba, julij 2015

by adminOBR

[tab title=”Kazalo vsebine”]

3 UVODNIK
– Je Slovenija še na geostrateškem zemljevidu?
4 INTERVJU: ŠTABNI PRAPORŠČAK IGOR TOMAŠIČ, GLAVNI PODČASTNIK SV
JADRANSKI UDAR 2015
10 SKRATKA

OSREDNJE TEME
14 KRIZA V MAKEDONIJI – VEČ VPRAŠANJ KOT ODGOVOROV
– Aktualni komentar

15 NAPREJ V PRETEKLOST ALI SPORAZUMEVANJE
– Vojaške rezervne sile
18ZAHODNA SAHARA IN MAROKO TER OMEJITVE ARABSKE POMLADI

OPREMA IN SISTEMI
21 ULCV
– Iskanje džipa 21. Stoletja
25 SPOMLADANSKO SREČANJE GAMINŠKE INICIATIVE

SPECIALIST
27 MOBILNE ICT
35 SUPERLETALONOSILKE (ZDA)
43 OPERACIJA BAGRATION (2.)

48 INCIDENT V PAKRACU
52 PEKEL STALINGRADA

KALIBER
59 POLAVTOMATSKE PIŠTOLE 1. SVETOVNE VOJNE
63ŠVEDSKI SLUŽBENI REVOLVERJI

[/tab]
[tab title=”Vsebina”]

[row] [col width=”six”]

INTERVJU: GLAVNI PODČASTNIK SV, ŠTABNI PRAPORŠČAK IGOR TOMAŠIČ- NAJVIŠJI PODČASTNIK V OBOROŽENIH SILAH

Štabni praporščak Igor Tomašič se je rodil 23. februarja 1964 v Trbovljah. Po končani gimnaziji v Črnomlju je na služenju vojaškega roka leta 1983 opravil tečaj za poveljnike oddelkov protizračne obrambe. Vojaško kariero je začel kot poveljnik oddelka oziroma voda v enotah rezervne sestave. Leta 1991 je bil udeleženec vojne za Slovenijo, v SV se je zaposlil na začetku leta 1992. Že od 1. julija 2009 opravlja dolžnost glavnega podčastnika Slovenske vojske. In prav o tem, ter seveda še o s tem povezanih podčastniških dolžnostih in nalogah, smo se pogovarjali z njim.

AKTUALNI KOMENTAR – NAPREJ V PRETEKLOST ALI SPORAZUMEVANJE

Čeprav je ameriški obrambni minister Ashton Carter na svojem obisku v Nemčiji 22. junija, dva dni pred srečanjem obrambnih ministrov Severnoatlantske zveze v Bruslju, dejal, da Združene države Amerike ne bodo dopustile, da jih Rusija zvleče nazaj v preteklost, je očitno čedalje večje ohlajanje odnosov z Rusijo. Nekatere poteze ene in druge strani že spominjajo na tako imenovano hladno vojno, ko so se v Evropi do zob oboroženi vojaki obeh taborov sumničavo gledali prek tesno zaprtih meja in si grozili z jedrskim uničenjem. »Ne želimo hladne, kaj šele vroče vojne z Rusijo. Ne želimo iz Rusije narediti svoje sovražnice. Toda, ne napravite napake: branili bomo svoje zaveznike, na pravilih temelječ mednarodni red in pozitivno prihodnost, ki pripada vsem nam«, je ameriški obrambni minister izjavil v Berlinu.

ZAMOLČANA ZGODBA – ZAHODNA SAHARA IN MAROKO TER OMEJITVE ARABSKE POMLADI

Do arabske pomladi je po mnenju nekaterih prišlo najprej v Zahodni Sahari, nato v Tuniziji, od koder se je širila v druge države (med njimi tudi v Maroko). Arabska pomlad je val protestov, ki se je širil po severni Afriki in arabskem svetu. Proteste sproži iskanje svobode govora, želja po političnih in gospodarskih spremembah ter želja po uporu starim sistemom in vzpostavitvi novega (Korotayev, A., Issaev, L., Maikov, S. & Shishkina, 2014, str. 149). V nadaljevanju bomo predstavili problematiko spora med Zahodno Saharo in Marokom, opisali obe državi ter arabsko pomlad v omenjenih državah. Vse skupaj bomo povezali in predstavili povezave. S primerjalno analizo bomo odgovorili na vprašanje, kako je nerešeno vprašanje Zahodne Sahare vplivalo na arabsko pomlad v Zahodni Sahari in Maroku.

[/col] [col width=”six”]

ISKANJE DŽIPA 21. STOLETJA – ULCV
UCVL (ultra light combat vehicle) je lahko, hitro ter okretno terensko vozilo, namenjeno za vojaški transport iz cone izkrcanja (LZ) proč od nasprotnikove prve bojne črte in grožnje posrednega ognja, ki ga bodo široko uporabljali po letu 2016. Za začetek jih v ZDA načrtujejo 300.
V tem trenutku je mogoče zaznati povečano potrebo po uporabi lahkih terenskih vozil (ATV) za številne naloge: od preprostega večnamenskega transporta v zaledju fronte do lahke podpore enotam, pehotnim formacijam in podpore enotam, ki potrebujejo minimalno transportno podporo. Prav tako lahko lahka terenska vozila podpirajo lahke in specialne enote. Večina teh vozil je danes zasnovana na platformah civilnih terencev, seveda pa prilagojena težavnejši uporabi in vojaškim akcijam.

VEČPREDSTAVNOST V TERENSKIH POGOJIH – MOBILNE (BREZŽIČNE) INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE

Razvoj mobilnih (brezžičnih) informacijsko-komunikacijskih tehnologij nezadržno prodira na različna področja življenja in dejansko vse bolj ustvarja tako imenovane informacijske družbe. Pri tem obrambne in varnostne sile tehnoloških naprednih držav niso nobena izjema. Najbolj splošno, pojem mobilnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij zajema mobilna oziroma brezžična omrežja, mobilne naprave in mobilne storitve. Gledano z uporabniškega vidika pa gre seveda predvsem za razred robustnih mobilnih informacijsko-komunikacijskih naprav, namenjenih tako zahtevnejšim uporabnikom kot uporabi v ekstremnih okoljih.

ZELO DRAGE IN MORDA NEUČINKOVITE – NOVE AMERIŠKE LETALONOSILKE – PENTAGON SE MOTI, ČE MISLI, DA BO DOBA LETALONOSILK TRAJALA VEČNO

Pravijo, da se zgodovina ne ponavlja, je pa ciklična. V 20. letih prejšnjega stoletja je general ameriškega letalstva Billy Mitchell uspel preseči tedaj običajno razmišljanje, ko je zagovarjal pomen zračne moči v luči popolne prevlade bojnih ladij v pomorskem bojevanju. Ta »nadutost« zagovornikov bojnih ladij je najbolj razvidna iz dejstva, da so le devet dni pred napadom v Pearl Harbourju v programu rednih manevrov mornarice in kopenske vojske za leto 1941 prikazali fotografijo bojne ladje USS Arizona s pripisom »nepremagljiva«.

NAJVEČJE BITKE 2. SVETOVNE VOJNE – PEKEL STALINGRADA

Stalingrajska bitka je bila ena največjih in najpomembnejših bitk v drugi svetovni vojni. Potekala je na ogromnem prostoru, ki je skupaj obsegal kar 100.000 km2, trajala pa je od 23. julija 1942 do 3. februarja 1943. V njej je sodelovalo dva milijona vojakov z 22.000 topovi in minometi ter več kot 2000 tanki in približno 2000 letali.

ŠVEDSKI REVOLVERJI – SLUŽBENI REVOLVERJI KRALJEVINE ŠVEDSKE

Druga polovica 19. stoletja je bilo obdobje nenehnih, pogosto dramatičnih sprememb na področju ročnega (in tudi drugega) orožja. Hitro izpopolnjevanje enovitih nabojev s kovinskim tulcem in – proti koncu stoletja – brezdimni smodnik sta najbolj vplivala na pogoste zamenjave modelov, Švedska pa ni bila pri tem nobena izjema. Že leta 1863 je švedska armada uvedla v redno oborožitev prve revolverje, do konca stoletja pa je sledila cela vrsta modelov.

[/col] [/row]
[/tab]
[/tabs]

[button type=”large” color=”black” rounded=”1″ link=”http://www.obramba.com/spletna-prodaja/letnik-2015-revija-obramba/revija-obramba-julij-2015/” ]Nakup revije[/button]

Povezani članki