Revija Obramba, junij 2015

by adminOBR

[tab title=”Kazalo vsebine”]

3 UVODNIK
4 INTERVJU: BRIGADIR ROMAN URBANČ, POVELJNIK 1. BRIGADE SV
– Povprečje ni dovolj
NEPTUNOV UDAREC
10 SKRATKA

OSREDNJE TEME
14 KRIZA V MAKEDONIJI – VEČ VPRAŠANJ KOT ODGOVOROV
– Aktualni komentar

16 ZANEMARJENE IN OBROBNE ?
– Vojaške rezervne sile

OPREMA IN SISTEMI
20 NOVI RUSKI OKLEPNIKI

SPECIALIST
27 PO KOPNEM IN PO ZRAKU
– Transformerji
35 KONEC MIRU V VESOLJU ?
– Novi ameriški sistemi za vojskovanje v vesolju
43 OPERACIJA BAGRATION

48 TUDI V ILIRSKI BISRICI OZSČ
50 OBOROŽEVANJE HRVAŠKE
– Vojna na ozemlju nekdanje Jugoslavije 1990/91
54 BITKA ZA MOSKVO
– Največje bitke 2. svetovne vojne

60 ZASEBNI VESOLJSKI PROGRAM
– Kaj se dogaja nad nami

KALIBER
63 ŠPANSKE POLAVTOMATSKE PIŠTOLE
– Pištole 7,65 mm browning v armadah Antante v 1. svetovni vojni

[/tab]
[tab title=”Vsebina”]

[row] [col width=”six”]

INTERVJU: BRIGADIR ROMAN URBANČ, POVELJNIK 1. BRIGADE SV

Srečanja in pogovori s poveljniki Prve so vedno povedali, kako gre Slovenska vojska v korak s trendi, tako glede organizacije, delovanja kot opreme, usposabljanja in urjenja svojih pripadnikov. Zanimiv je že nastanek Prve. Izvira tako iz 1. specialne brigade MORiS kot 10. bataljona za mednarodno sodelovanje. Sam sem bil priča tako prvemu postroju takrat 30. razvojne skupine TO, zatem brigadi MORiS, nato pa začetkom delovanja 10. bataljona za mednarodno sodelovanje v Logatcu. Opravili pa smo tudi intervjuje s tako rekoč vsemi poveljniki Prve, zato lahko gornjo trditev še kako argumentiramo. Tokrat vam predstavljamo sedanjega poveljnika, brigadirja Romana Urbanča, ki je v čin napredoval pred kratkim.

KRIZA V MAKEDONIJI – VEČ VPRAŠANJ KOT ODGOVOROV

Makedonija je bila, zaradi različnih dogodkov v njeni soseščini, v zadnjem času kar malo prezrta, čeprav tudi ni veljala za urejeno državo. Zaradi vojne na Hrvaškem in potem še v Bosni in Hercegovini je bila nekako na obrobju zanimanja. Napetosti v tej državi so silovito izbruhnile pred desetletjem in pol v večmesečnih spopadih makedonskih varnostnih organov z albanskimi uporniki na zahodu in severu te države. Izbruh prave državljanske vojne sta preprečila posredovanje tujine (Združenih držav Amerike, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in Evropske unije) in dovolj politične modrosti na obeh sprtih straneh, da se je uklonila temu pritisku.

VOJAŠKE REZERVNE SILE – ZANEMARJENE IN OBROBNEGA POMENA?

Rezervno sestavo Slovenske vojske od leta 2010 sestavljajo zgolj prostovoljni pogodbeni pripadniki, postopen prehod z obvezniške na prostovoljno rezervo pa je seveda bil sestavni del procesa uvajanja poklicne vojske, ki se je sicer s sklepom vlade formalno začel leta 2002. Po podatkih s spletne strani Slovenske vojske je bilo februarja 2015 v rezervni sestavi 1138 pripadnikov, kar predstavlja 14 % celotne strukture Slovenske vojske.

[/col] [col width=”six”]

NOVI RUSKI OKLEPNIKI
Rusko obrambno ministrstvo je na devetomajski paradi ob dnevu zmage javnosti prvikrat predstavilo družino težko oklepljenih vozil armata – tank T-14 in oklepno bojno vozilo pehote (AIFV). Obe vozili so zasnovali, da bi v formacijah ruske vojske zamenjali oklepnike, nastale na osnovah T-72, BMP-2 in MT-LB. Na paradi predstavljeni vozili bodo dopolnile še druge različice, ki jih še niso predstavili, po vsem sodeč bodo to bojno inženirsko in protiminsko vozilo (BREM), podporno vozilo, opremljeno z avtomatskimi topovi, raketami (terminator) in s termobaričnimi raketami (TOS), samovozni top (koalicija), mostopolagalec (MTU) in oklepno izvlečno vozilo (ARV). Prikazali so tudi samovozno havbico 152 mm koalicija, vendar je slednja postavljen na šasijo tanka T-72/T-90 in še ne na armato, kar pa načrtujejo za prihodnost.

KONEC MIRU V VESOLJU?

Nekdanji častnik ameriškega vojnega letalstva Brian Weeden se v svojem članku »The End of Sanctuary in Space – Why America is considering getting more aggressive in orbit« sprašuje po možnosti pojava vesoljske oboroževalne tekme in pomenu upravljanja z vesoljem. Prav tako ponuja pregled štirih najpomembnejših »šol« delovanja v vesolju ter trenutnega stanja in zaključi s predlogi, kako preseči trenutno nezaupanje med velesilami.

ŠPANSKE POLAVTOMATSKE PIŠTOLE

Na začetku 1. svetovne vojne se nobeni vpleteni strani niti sanjalo ni, da bi lahko imele komercialne pištolice žepne velikosti kakršno koli resnejšo vlogo v samih bojih. Zaradi spleta okoliščin pa se je prav to kar hitro zgodile, naboj 7,65 mm browning pa je v teh pištolah pridobil status standardnega kalibra. Do konca avgusta 1914 so zavezniki na reki Marni s skrajnjim naporom ustavili nemško napredovanje. Ob ogromnih materialnih izgubah sta obe strani imeli nepričakovano veliko število padlih in ranjenih, predah pa so poiskali dobesedno pod zemljo. V kratkem času je vznikla neprekinjena črta jarkov od švicarske meje do Atlantskega oceana, pred vojaki pa so bila 4 leta hudih bojev, za katere niso bili izurjeni in (posebej) ne pripravljeni. V novih pogojih bojevanja je popolnoma nepričakovano kratko orožje (med drugim) postalo pomemben faktor.

[/col] [/row]
[/tab]
[/tabs]

[button type=”large” color=”black” rounded=”1″ link=”http://www.obramba.com/spletna-prodaja/letnik-2015-revija-obramba/revija-obramba-junij-2015/” ]Nakup revije[/button]

Povezani članki