Airbus in Nemčija poslala Švici ponudbo za lovca Eurofighter typhoon

by Urednik

ŠVICA NAČRTUJE ZAMENJAVO LOVCEV F-5 IN F/A-18

Airbus in Nemčija sta švicarskemu Zveznemu uradu za oborožitev Armasuisse predložila uradno ponudbo za prodajo bojnega letala Eurofighter typhoon Švici. Ponudba je bila pripravljena v sodelovanju z drugimi državami letalskega konzorcija Eurofighter, pa tudi z industrijskima partnerjema Leonardo in BAE Systems.

Ponudba za lovce Eurofighter typhoon ustreza zahtevam tako imenovanega postopka javnega naročanja bojnih letal (Neues Kampfflugzeug – NKF), ki ga je Švica izvedla za zamenjavo za že precej rabljeno floto lahkih lovcev F-5 in večnamenskih bojnih letal F/A-18 s sodobnejšim modelom. Z nakupom Eurofighter typhoon Zvezna republika Nemčija ponuja Švici priložnost za poglobitev obstoječega vojaškega partnerstva, zlasti v zvezi s skupnim usposabljanjem obeh vojaških letalstev.

Z eurofighterjem bi Švica pridobila popolno avtonomijo pri  uporabi, vzdrževanju in uporabi podatkov tega letala. Z več kot 660 naročili je Eurofighter typhoon daleč najpogosteje uporabljano letalo za varovanje zračnega prostora nad Evropo. Upravljajo ga skupaj štiri države partnerice v projektu Eurofighter – Nemčija, Združeno kraljestvo, Italija in Španija, projekt pa se neprestano razvija.

Pred le nekaj dnevi je Nemčija sama podpisala pogodbo za nabavo 38 lovcev eurofighter iz najnovejše tranže 4 in tudi Švici ponuja priložnost, da z nabavo iste vrste letal postavi temelje za še tesnejše politično, gospodarsko in varnostno sodelovanje. Michael Flügger, veleposlanik Zvezne republike Nemčije v Švici, je dejal: “S to ponudbo vabimo Švico kot sosedo in zanesljivo partnerico v varnostni politiki in gospodarskih zadevah, da zaščiti svoj zračni prostor z eurofighterjem. Za Nemčijo Švica ni le stranka, temveč strateški zaveznik, s katerim bi radi še okrepili svoje že tako tesno sodelovanje. Eurofighter je edina letalska platforma, ki jo skupaj razvija in upravlja več evropskih držav, zato bi bila idealna rešitev za Švico.”

Dirk Hoke, izvršni direktor Airbus Defense and Space, je dejal: “Z današnjo ponudbo želimo pokazati, da eurofighter predstavlja najboljši celovit paket za Švico. Je trenutno najsodobnejše lovsko letalo, ki je zgrajeno v Evropi in izpolnjuje vse zahteve zahtevnega kupca, kot je  Švica. Z zagotavljanjem konstrukcijskih podatkov in drugih pomembnih informacij bo Švica dobila popoln in neodvisen nadzor nad eurofighterjem, kar zagotavlja popolno preglednost. Z več kot 200 dobavitelji v švicarski konfederaciji je Airbus že zdaj močan partner za Švico in veselimo se za nadaljnje širjenje tega sodelovanja.”

Pripravil: B. Knific, foto: Eurofighter

 

Povezani članki