Airbus predstavil futuristični večnamenski bojni helikopter H160M gepard

by Urednik

PRVA PREDSTAVITEV BOJNE RAZLIČICE HELIKOPTERJA H160

Francoski obrambni minister Florence Parly je bil priča razkritju oborožene verzije helikopterja H160M gepard, ki bo širši javnosti prvič predstavljen na letšnjem letalskem sejmu v Parizu (Le Bourget 2019).

Francoski minister za obrambo Parly je napovedal, da je uvedba programa skupnega helikopterja (Hélicoptère Interarmées Léger; HIL) prestavljena na 2021. Program HIL, za katerega je bil izbran helikopter H160, je bil izbran že leta 2017, prvotno je bila uvedba programa  po veljavnem zakonu o vojaškem proračunu predvidena za začetek leta 2022. Začetek izvajanja programa bo omogočil, da bodo prve helikopterje H160M dobavili francoskim oboroženim silam do leta 2026.

Glede na sporočilo za javnost Airbus Helicopters, hčerinskega podjetja Airbus, je francoski minister med obiskom sedeža podjetja razkril tudi model  H160M, ki bo predstavljen na stojnici francoskega obrambnega ministrstva na naslednjem letalskem sejmu v Parizu (Le Bourget 2019). Helikopterju so prav tako dodelili uradno ime in ga bodo francoske oborožene sile imenovale kot gepard.

H160 so zasnovali kot modularni helikopter, ki omogoča v vojaški različici kot enoviti platformi opravljanje misij, ki segajo od infiltracije komandosov do prestrezanja v zraku, ognjene podpore in protiladijskega bojevanja, zagotavljal pa bo potrebe tako kopenske vojske, kot mornarice in letalskih sil.

»To bo omogočilo pospešitev zamenjave starejše generacije zrakoplovov ob optimizaciji podpore in razpoložljivosti helikopterske flote francoske države,« je povedal Bruno Even, direktor Airbus Helicopters. »Naše ekipe so se zavezale do leta 2026 dobaviti helikopter, ki bo zadovoljil potrebe francoskih oboroženih sil v smislu razpoložljivosti, zmogljivosti in zmogljivosti, kar mu bo omogočilo, da hitro postane novo merilo na svetovnem trgu vojaških helikopterja srednje kategorije.”

Program HIL, zgrajen na enaki platformi, ki bo začela obratovati naslednje leto, bo izkoristila številne prednosti civilne različice H160, zlasti v smislu podpore s poenostavljenim vzdrževanjem in nižjimi operativnimi stroški v primerjavi s prejšnjo generacijo helikopterjev v tej kategoriji.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus Helicopters

Povezani članki