Avstrijska vojska dobila prva brezpilotna letala (UAV)

by Urednik

AVSTRIJA KUPILA 6 BREZPILOTNIH LETALNIKOV CASSIDIAN TRACKER MINI-UAV

Avstrijsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Avstrijska vojska (Österreichisches Bundesheer ) prejela 6 sodobnih izvidniških brezpilotnih letal Cassidian tracker (mini UAV) in z njimi povezano dodatno opremo za usposabljanje  vojakov v vojaški šoli v vojašnici Martin v Eisenstadtu. Avstrija je brezpilotne letalnike tracker naročila že v oktobru 2013, zanje in šolanje 16-ih operaterjev pa so namenili približno 3 milijone evrov (3,34 miljona USD). Novi letalniki so prva brezpilotna letala v oborožitvi Avstrijske vojske.

“Avstrijska vojska ima zdaj šest sodobnih izvidniški brezpilotnih sistemovza uporabo doma in v tujini,” je dejal obrambni minister Gerald Klug in dodal: “Brezpilotna letala so namenjena za zaščito vojakov in so sestavni del vojaškega okolja.”

Ministrstvo je sporočilo, da bodo nova brezpilotna letala Cassidian tracker delovala na omejenih območjih, vključno z vadbišči Allentsteig, Seetaler Alpe in Felixdorf.

Dodatna oprema, ki jo je dobila avstrijska vojašnica, vključuje kontrolno postajo za spremljanje, kamero za dnevno in nočno snemanje ter anteno za sledenje.

Brezpilotni zračni sistem (UAS) Cassidian tracker

Dvomotorno brezpilotno letalo tracker z dvema trupoma in dvojnim repom je opremljeno z izraelskim sistemom za slikanje ELOP ( Elbit Systems). Vzleti lahko s pomočjo katapulta ali iz rok članov posadke. Tracker je mini UAS/UAV kratkega dosega z dvema elektromotorjema, ki povzročata zelo malo hrupa. Celoten sistem se lahko transportira v nahrbtnikih (razstavljenega), upravljata pa ga dva vojaka. Deluje lahko v vseh vremenskih pogojih, na ravnem terenu, v gorskih območij in urbanih okoljih.

Razpon kril pri trackerju meri 3,6 m, dolg je 1,6 m, tehta 8,5 kg in doseže najvišjo hitrost 100 km/h. Deluje lahko na največji nadmorski višini 3000 m, medtem ko je maksimalna operativna višina 600 m. Radij delovanja je 10 km v 90-ih minutah. Namenjen je za izvidovanje, opazovanje in določanje ciljev, kot tudi za mirovne operacije in VIP varovanje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Avstrija kupila brezpilotne letalnike tracker

Avstrija kupila brezpilotne letalnike tracker
Brezpilotni zračni sistem (UAS) Cassidian tracker je zmagal na natečaju Avstrijske vojske za brezpilotno letalo posadke (UAV). Tracker bo tako prvi UAV v službi Avstrijske vojske.

Avstriji primanjkuje primernih kandidatov za vojaške pilote

Avstrijske letalske sile zaradi pomanjkanja primernih kandidatov ne morejo izvesti programa usposabljanja pilotov, saj sta le 2 od 152 prestala zdravniške teste, ki ugotavljajo zdravstveno in psihično sposobnost.

Povezani članki