Bo Bolgarija upokojila lovce MiG-29 zaradi predragih ponudb za vzdrževanje?

by Urednik

BOLGARIJA LAHKO ZAUPA OBRAMBO NEBA ČLANICAM ZVEZE NATO

Bolgarski minister za obrambo Nikolay Nenchev je sporočil, da bodo Bolgarske letalske sile verjetno  prenehale uporabljati (upokojile) svojih 12 lovcev MiG-29, namesto da nadaljujejo s tem, kar Nenchev imenuje “precenjeno” vzdrževanje in popravila s strani ruskih podjetij.

Nenchev je ob tem dejal, da so iz ruske strani za vzdrževanje lovcev MiG-29 do leta 2019 dobili ponudbo v višini približno 80 milijonov levov (46 milijonov USD), ki pa je neugodna za Bolgarijo in so zato zavrnil podpis pogodbe. Predlagana cena je trojna dejanska vrednost tega posla, pravijo na bolgarskem obrambnem ministrstvu.

Bolgarske letalske sile (Voennovăzdušni sili – VVS) imajo do septembra 2015 sklenjeno pogodbo za vzdrževanje lovcev MiG-29 z Rusijo, vendar so nezadovoljni, saj morajo zaradi posrednikov plačati tudi do trikrat višjo ceno, ko je določena s strani proizvajalca. Nenchev je že v februarju 2015 dejal, da se za vzdrževanje lovcev MiG-29 dogovarjajo tudi s poljskim podjetjem WZL-2 (Wojskowe Zakłady Lotnicze nr. 2)  iz Bydgoszcza.

Bolgarske lovce MiG-29 trenutno servisirajo strokovnjaki ruske letalske korporacije Mikojan-Gurevič (MiG). Ta dogovor je načrtovano, da se izteče v septembru. Minister Nenchev vidi rešitev v nadzoru zračnega prostora nad Bolgarijo, t.i. Air-Oolicing, s strani letal zveze Nato ali nakupu novih oz. rabljenih lovskih letal.

Že nekaj mesecev se ponujata možnosti za nakup 8-ih starih (upokojenih) ameriških ali grških lovcev F-16, vendar pa odločitev še ni bila sprejeta. Ko se je Bolgarija pridružila Nato paktu marca 2004, so se v Sofiji zavezali, da nadomestijo vojaška letala MiG-21 z osmimi novimi lovci do leta 2016.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Airliners

SORODNE NOVICE:

Bolgarija bo vzdrževanje lovcev MiG-29 zaupala Poljakom

Bolgarija se s poljskim podjetjem WZL-2 pogaja za vzdrževanje svojih lovskih letal MiG-29, potem ko jim pogodba za vzdrževanje z Rusijo poteče septembra 2015.

Bolgarija bo kupila do 8 grških lovcev F-16

Grčija je Bolgariji pripravljena prodati nekaj svojih starejših različic lovcev F-16 C/D block 30, v zameno pa želijo od ZDA najeti nekaj novejših različic lovcev F-16 block 52.

Bolgarija bo zamenjala vsa ruska bojna letala

Bolgarija namerava v prihodnjih mesecih prizemljiti in upokojiti vsa svoja bojna letala ruskega porekla ter s tem ponovno potrditi svojo neodvisnost od Moskve.

Bolgarija je prodala Gruziji letala Su-25 frogfoot

Bolgarija je Gruziji prodala 10 bojnih letal Suhoj Su-25, ki so jih Bolgarske letalske sile upokojile poleti 2012, vsako letalo za nekoliko več kot 4 milijone evrov.

Povezani članki