Bo Indija zgradila superletalonosilko INS Vishal s pomočjo Rusije ali ZDA?

by Urednik

RUSIJA PONUJA INDIJI NAJNOVEJŠO LETALONOSILKO SHTORM

V začetku julija 2016 je Rusija tudi uradno Indiji predala ponudbo za najnovejšo rusko jedrsko letalonosilko shtorm (projekt 23000E), je indijskim medijem zaupal neimenovani višji uradnik Indijske mornarice, informacijo pa je potrdil tudi diplomat iz ruskega veleposlaništva.

Ruska ponudba prihaja v času ko Indija in ZDA razpravljata o prenosu ameriške tehnologije za novo indijsko jedrsko letalonosilko prihodnosti poimenovano INS Vishal.

Ruski Državni raziskovalni center Krylov (KSRC), ki razvija projekt ruske letalonosilke prihodnosti shtorm (nevihta), je že v maju 2016 Indijcem predstavil večnamensko letalonosilko projekt 23000E. Ruska letalonosilka, ki so jo v raziskovalnem centru Krylov začeli snovati za potrebe Ruske mornarice, bo namenjena za izvajanje operacij v oddaljenih in oceanskih območjih, podporo kopenskim operacijam, zaščito pri izkrcanju vojakov,  zagotavljanje stabilnosti pomorskih sil in protizračne obrambe.

Indija za svojo mornarico načrtuje izgradnjo druge “domače” letalonosilke (po INS Vikrant, ki bo zaključena v letu 2019), ki jo bodo poimenovali INS Vishal. Nova indijska superletalonosilka naj bi imela jedrski pogon, v dolžino merila 300 metrov, v širino 70 metrov in imela izpodriv 65.000 ton. Vendar pa Indija nima svoje tehnologije za takšno letalonosilko, zato je pričakovati, da se bodo za pogonski sistem in tudi nekatere druge zanesli na mednarodno pomoč.

Rusija v zadnjih dveh desetletjih tesno sodeluje z Indijo pri zagotavljanju sodobnih oborožitvenih sistemov, v Rusiji so obnovili in posodobili tudi indijsko letalonosilko razreda Kijev INS Vikramaditya.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Rusija razvija superletalonosilko shtorm – nevihta

Ruski Državni raziskovalni center Krilovski (KRSC) za potrebe Ruske mornarice razvija novo večnamensko letalonosilko, imenovano projekt 23000E ali shtorm (nevihta).

Ruska mornarica z novo letalonosilko že leta 2023?

Oblikovalec nove ruske letalonosilke razkril nekaj podatkov o novem ruskem razredu letalonosilk, ki bo nadomestila letalonosilko Admiral Kuznecov (063).

Povezani članki