Bo Putin uvrstil Suhojevega Su-57 na seznamu ruskih izvoznih proizvodov?

by Urednik

RUSIJA NAJ BI IZVAŽALA LOVCE 5. GENERACIJE SU-57 PAK-FA

Ruska vlada naj bi izdala dovoljenje za izvoz bojnih letal pete generacije Suhoj Su-57 PAK-FA, je razkril visoki ruski uradnik za obrambno industrijo Viktor Kladov, direktor za mednarodno sodelovanje in regionalno politiko v ruskem obrambnem industrijskem holdingu Rostec. Kladov je  še dodal, da bo različica letal, ki se promovirajo za tuje kupce, imenovana Su-57E (export).

Izrazil je pričakovanje, da bodo letala konkurenčna ponudnika za programe nabavo bojnih letal v državah Bližnjega vzhoda in v nekaterih državah azijsko-pacifiškega območja. Kladov je na novinarski konferenci na razstavi LIMA 2019 v Langkawiju dejal, da sta Združena letalska korporacija – UAC in matična družba Rostec ruski vladi predložili “vso potrebno dokumentacijo” za podporo odobritvi izvoza Su-57E, dokončno odobritev izvoza pa naj bi po njegovih besedah ruski predsednik Vladimir Putin zagotovil v nekaj tednih.

Po mnenju Kladova bi lahko izvozno različico Suhoja Su-57E uradno prikazali na letalskem salonu v Dubaju novembra 2019, kar tudi nakazuje ciljni izvozni trg Su-57E. V azijsko-pacifiški regiji sta državi, ki bi ju lahko zanimali lovci Su-57E, predvsem Kitajska in Indija. “Kitajska je pred kratkim prevzela 24 letal Su-35,” je dejal Kladov, “v naslednjih dveh letih pa se bo odločila, ali bo nabavila dodatne Su-35, licenčno izdelovala Su-35 na Kitajskem ali kupila letalo pete generacije, kar je še dodatna priložnost za Su-57E.”

Kladov je v zvezi s trženjem in prodajo bojnih letal v tujini izrazil upanje, da potencialnih kupcev ruskih bojnih letal ne bo odvračal ameriški zakon o sankcijah proti državam, ki nasprotujejo ZDA (CAATSA). Ta industrije kot odgovor na domnevno vmešavanje Moskve na predsedniške volitve v ZDA leta 2016 in na priključitev polotoka Krim.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki