Bo Slovaška kupila korejska letala FA-50 fighting eagle?

by Urednik

PODPIS MEMORANDUMA SLOVAŠKEGA LOTN S KOREJSKIM KAI

Korejska državna agencija za javna naročila (Administration Defense Acquisition Program Administration – DAPA) je sporočila, da sta Korejska letalska industrija (KAI) in slovaško državno podjetje za vzdrževanje letal LOTN v Budimpešti na Madžarskem podpisala memorandum o soglasju (MOU).

Slovaška razmišlja o zamenjavi starejšega naprednega šolsko-trenažnega reaktivnega letala (češke proizvodnje)  L-39 s korejskim naprednim šolsko-bojnim letalom FA-50 fighting eagle, ki velja za enega močnih kandidatov v slovaškem razpisu. Memorandum o soglasju bo olajšal pogajanja med KAI in LOTN o možnih industrijskih izravnavah, če bi Slovaška izbrala FA-50.

KAI T-50 golden eagle je družina južnokorejskih nadzvočnih naprednih reaktivnih šolskih in lahkih bojnih letal, ki jih je razvila Korejska letalska industrija (Korean Aerospace Industries – KAI) – skupaj z ameriškim Lockheed Martinom. T-50 je prvo doma izdelano nadzvočno letalo Južne Koreje in eden redkih nadzvočnih trenažerjev na svetu. Razvoj so začeli v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja, prvi let pa se je zgodil leta 2002, letalo pa je v operativni rabi v Letalskih silah Republike Koreje (ROKAF) od leta 2005. T-50 je bil zatem razvit v akrobatske in bojne različice in sicer T-50B, TA-50 in FA-50 – lahko bojno različico. Avtohtono razvito lahka jurišna letala KAI FA-50 je nadomestila starajočo se floto lovcev ROKAF F-5E/F in A-37.

Pripravil: B. Knific, foto: KAI

Povezani članki