Bolgarski helikopter treščil v fregato – pilot umrl

by Urednik

TRAGIČNA NESREČA OB KONCU MORNARIŠKE VAJE

Bolgarski mornariški pilot je izgubil življenje – letel je skupaj s še dvema častnikoma bolgarskih oboroženih sil – potem ko je mornariški helikopter Eurocopter AS565MB panter strmoglavil v Črno morje po trku z bolgarsko fregato Drazki (41) razreda wellington (prej je bila to ladja Belgijske vojne mornarice Wanderlaar F912).

Nesreča se je zgodila v petek, 9. junija 2017, malo po poldnevu, potem ko se je helikopterska posadka približala fregati, kar naj bi bil poslovilni prelet za posadko fregate Drazki (41), samo nekaj minut po zaključeni vaji Črno morje – 2017. V kritičnem trenutku je helikopter s krakom glavnega rotorja zapeč jambor za zastavo na prednjem delu fregate, kar je povzročilo neupravljivost helikopterja in prisililo pilota v nenadzorovan pristanek na gladini morja.

Nesreča se je zgodila na odprtem morju vsega 20 km južno od Varne, žrtev pa je bil poveljujoči pilot – stotnik Georrgi Anastasov (posmrtno povišan v majorja), dva poškodovana častnika sta bila prepeljana v vojaško bolnico v Varni in sta ostala na opazovanju.

Takoj po nesreči je bolgarski obrambni minister ustanovil preiskovano komisijo, v mesecu dni pa naj bi izdali poročilo o nesreči. V tem času naj bi preostala bolgarska  helikopterja AS565 ostala prizemljena v helikopterski bazi Čajka pri Varni.  V tem času bodo Bolgari patruljne naloge opravljali s helikopterji AS532AL cougar.

Bolgarska mornarica je imela v svoji floti le tri helikopterje Eurocopter (sedaj Airbus Helicopters) AS565 panther, ki (so) jih uporabljajo za naloge iskanja in reševanja (SAR), kot tudi  ostale mornariške naloge.

Pripravil: Igor Bozinovski, foto: Military Forum

Povezani članki