C-27J spartan: iz skladišč v Obalno stražo ZDA

by Urednik

AMERIŠKA OBALNA STRAŽA BO DOBILA TRANSPORTNA LETALA C-27J, KI SO BILA MIŠLJENA ZA ZAMENJAVO HERCULESOV

Ameriške letalske sile bodo Ameriški obalni straži odstopile transportna letala C-27J spartan, ki ji ne potrebujejo zaradi spremembe v organizaciji.

Obalna straža ZDA (U.S. Coast Guard) bo dobila 14 srednjih transportnih letal Alenia Aermacchi C-27J spartan kot del medresornega transferja iz Ameriških letalski sil (USAF), so povedali pri proizvajalcu Alenia North America. Transfer so odobrili konec decembra 2013, ko je šel skozi Kongres Nacionalni akt o obrambi 2014, potem pa ga je podpisal še predsednik Obama.

Transportzna letala C-27J spartan so sprva naročili za Nacionalno gardo Ameriških letalski sil kot zamenjavo za zastarele tipe letal C-130 hercules, vendar so jih po odločitvi USAF o ukinitvi programa kmalu zatem uskladiščili.

Zakonsko so tako uredili transfer 14 letal C-27J iz USAF v Obalno stražo ZDA, ki naj bi jih začela uporabljati v obdobju 6 do 12 mesecev. Pred tem bodo spartane primerno opremili za uporabo v opazovalnih nalogah srednjega doleta, kot so mornariško patruljiranje, nadzor prometa z mamili in migracijskih tokov, pa tudi posredovanj ob naravnih nesrečah in iskalno reševalnih nalogah.  Med to posebno opremo, ki jo bodo namestili v vseh 14 letal C-27J, sodijo tudi površinski radarji, elektrooptični senzorji in oprema za reševanje, ipd.

Obalna straža ZDA za podobne naloge zdaj uporablja srednja transportna turbopropelerska letala EADS/CASA (Construcciones Aeronáuticas SA) CN-235 – HC-144 “ocean sentry”. Prvega CN-235 so dobili v letu 2006, trenutno pa imajo operativnih 15 letal. V načrtih je bila sicer dobava še 20 CN-235, vendar je omenjeni transfer C-27J iz USAF v USCG posegel v te načrte.  Hkrati bo to priložnost za Ameriško obalno stražo, da v uporabi preveri prednosti enega in drugega letala. Letalo CN-235 naj bi bili cenovno ugodnejše glede vzdrževanja in porabe goriva, vendar pa ima C-27J precej boljše razmerje moč/masa, kar omogoča daljši dolet, daljši čas neprekinjenega patruljiranja, višjo hitrost in večjo nosilnost tovora.

Pripravil: B. Knific, foto: Ainonline

VIDEO: Letalo CN-235 Ameriške obalne straže

Povezani članki