Češka in Slovaška s kupnim nadzorom zračnega prostora

by Urednik

SKUPNO VAROVANJE ZRAČNEGA PROSTORA PRED TERORISTIČNIMI GROŽNJAMI

Češka in Slovaška vlada sta odobrili sporazum o skupnem nadzoru zračnega prostora obeh držav in morebitnem posredovanju v primeru terorističnih groženj, ki ga bodo začeli izvajati poleti 2017. Tako bodo češki in slovaški piloti ponovno skupaj dolgoročno sodelovali, prvič po razpadu Češkoslovaške leta 1991.

“Vladi Češke in Slovaške sta se dogovoril o načrtu sodelovanja letalskih sil, katerega namen je zaščititi zračni prostor obeh držav pred terorizmom in drugimi nevojaškimi grožnjami,” je v začetku tedna sporočil češki obrambni minister Martin Stropnicky. Ob tem je dodal, da je sedaj še češka vlada potrdila sporazum (slovaška je to storila že sredi decembra 2016), sodelovanje zračnih sil obeh držav pa se bo začelo z začetkom poletja 2017.

Idejo so že pred meseci pozdravile tudi ostale članice zveze Nato, saj ni v nasprotju z glavnimi cilji zavezništva za reševanje vojaške grožnje v Evropski uniji. Stropnicky je že pred časom dejal, da sporazum predvideva sodelovanje v tistih primerih, ki jih ni mogoče rešiti s pomočjo Natovega zračnega obrambnega sistema. Vojaško (obrambno) varovanje zračnega prostora (Air-Policing) bosta Češka in Slovaška izvajali še vedno ločeno druga od druge, pa čeprav je bilo že nekajkrat govora o tej možnosti.

Slovaške letalske sile (Vzdušné Sily Ozbrojených Síl Slovenskej Republiky) imajo v svoji oborožitvi 10 lovcev MiG-29, ki jih v naslednjih letih želijo nadomestiti z novimi, sodobnejšimi letali. Najraje bi kupili oz. najeli švedske lovce Jas-39 gripen, kakršne imajo v najemu tudi Češke letalske sile (Vzdušné síly Armády České republiky) – skupaj 12 letal Jas-39C/D.

Že pred par leti so češka, slovaška in madžarska obrambna podjetja predstavila projekt skupne dobave novih 3-D radarskih sistemov za njihove vojske, s katerimi bi zamenjali obstoječe sovjetske radarske sisteme P-35/37. Projekt je bil zasnovan tako, da se za okrepi interoperatibilnost vseh treh oboroženih sil, ki bi jim novi radarji zagotovili neprehodnost za Rusko vojsko (preberi več).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki