Češka uperila oči v lovca F-35 za zamenjavo gripna

by Urednik

ČEŠKA IŠČE REŠITVE ZA FLOTO LOVCEV

Češka obrambna ministrica Jana Černochová razmišlja o nakupu lovcev F-35, ki bi nadomestili lovska letala JAS-39 gripen v floti čeških letalskih sil, poročajo češki mediji.

Čeprav (vsaj uradno) še ni nič odločeno, kot kaže, F-35 šteje med priljubljene kandidate češkega obrambnega ministrstva za zamenjavo sedanje flote letal JAS-39 C/D gripen.

V češkem obrambnem ministrstvu že nekaj let potekajo razprave o izbiri lovca, ki bi lahko nadomestil 14 lovcev gripen, ki jih imajo Čehi trenutno v najemu od švedskega proizvajalca Saab do leta 2027 (z možnostjo podaljšanja najemne pogodbe do leta 2029). Vse tri izvirne možnosti so še vedno na mizi: podaljšanje najema in nadaljevanje z gripni, nabava novejše različice lovca gripen E/F ali izbor povsem drugega letala.

V primeru odločitve o nabavi povsem novega tipa letala bi bila kandidata Eurofighterjev typhoon in Lockheed Martinov F-35 (medtem je Lockheed Martin za Češko opustil marketing za F-16V in se osredotočil na F-35 lightning II). Lovec F-35 je pogosto veljal za prevelikega in predragega za potrebe, ambicije in držo Češke republike. Vendar so se razmere zelo spremenile in vojna, ki poteka v Ukrajini, pa tudi bistvena sprememba varnostnih razmer v vzhodni Evropi, zato naj bi letalo 5. generacije potisnilo na vrh ožjega izbora. Čeprav je najdražje (ne samo za nabavo, ampak tudi za upravljanje), je tudi najsodobnejše letalo na svetu; lahko bi se v naslednjih desetletjih popolnoma integriral s sedanjimi in prihodnjimi Natovimi orožnimi sistemi in po potrebi nosil jedrsko orožje. Poleg tega so se številne druge evropske države, tudi nekatere, ki so pred tem zavrgle tip, ki se jim je F-35 zdel predrag, odločile za prikrito letalo F-35 lightning II, saj so po obsežnih ocenah menile, da je stroškovno učinkovito za njihove potrebe.

Po informacijah češkega medija Echo24, so Letalske sile Češke ministrstvu že posredovale svojo zamisel, katera letala naj v prihodnjih letih varujejo češko nebo. A odločitev bo na ministrstvu in vladi. Češka najverjetneje ne bo izkoristila možnosti nakupa predhodno najetih letal. V takem kontekstu se ameriški F-35 omenja kot najbolj vroč kandidat. Cena bi bila verjetno okoli 85 do 90 milijonov dolarjev na kos.

Ministrica Jana Černochová bi morala po poročanju lokalnega dnevnika poleti izdati zahtevo za informacijo za nakup 24 novih lovcev, čeprav bi bila uradna odločitev lahko preložena v leto 2023.

Precejšnje zanimanje Češke za F-35 je potrdil J.R. McDonald, podpredsednik poslovnega razvoja F-35 pri Lockheed Martinu, med tiskovno konferenco na otvoritvenem dnevu ILA Berlin Air Show prejšnji teden, ko je je dejal: »Na začetku smo ponudili tako F-16 block 70/72 kot F-35A, vendar smo po oceni njihovih potreb F-16 opustili. Kolikor vemo, so zahteve čeških letalskih sil za med 18 in 24 [letala]. […] Več o tem boste izvedeli kmalu.«

Pripravil: B. Knific, foto: Locheed Martin, Military Forum

Povezani članki