Črna gora dobila še dva nova helikopterja Bell 412EPI

by Urednik

MODERNIZACIJA HELIKOPTERSKE FLOTE VOJSKE ČRNE GORE

Dva od treh dvomotornih helikopterje Bell 412, ki so ju Črnogorci nabavili letos v januarju, sta pred dnevi že pristala na letališču Golubovci pri  Podgorici.

Helikopterja Bell 412EPI (EPI – Enhanced Performance, Improved), ki sta povsem nova in s steklenima kokpitoma , sta dobila  številčni oznaki 37032 in 37033, obarvana pa sta v  maskirmne barve Vojske Črne gore (VČG). Iz servisnega centra v Pragi so ju do Podgorice preleteli črnogorski piloti.

Dobava sodi v sklop 30 milijonske (v evrih) pogodbe med vlado Črne gore in Kanadsko gospodarsko korporacijo (CEC), prvi od treh nabavljenih helikopterjev (36307) je v civilnih barvah in so ga dobavili že aprila letos. Slednji je rabljen, izdelali pa so ga v letu 2002.

Bellove helikopterje bodo upravljali v najrazličnejše namene, predvsem pa za transport in podporo kopenskim silam vojske ter za patruljiranje ob Jadranskem morju. Helikopterje bodo uporabljali tudi v civilne namene, predvsem za gašenje požarov v naravi, za medicinske prevoze ter naloge  iskanja in reševanja.

Črnogorske letalske sile se opirajo samo na helikopterje, trenutno imajo v uporabi 13 helikopterjev Soko 341/342 gazela (pet jih je v verziji GAMA-2 opremljenih s protioklepnimi raketami maljutka). Zaradi zelo pomanjkljivega vzdrževanja so trenutno leteče le štiri gazele.

Pripravil: Igor Božinovski

 

Povezani članki