Danska objavila razpis za novo bojno letalo

by Urednik

DANSKE KRALJEVE LETALSKE SILE BODO UPOKOJILE LOVCE F-16

Danske letalske sile želijo do leta 2020 zamenjati svojo floto starih lovcev Lockheed Martin F-16 z novimi bojnimi letali. Dansko obrambno ministrstvo bo kupilo od 24 do 30 novih lovcev, zanje pa bodo odšteli od 3,8 do 5,5 milijarde dolarjev. Končna odločitev o številu letal naj bi bila po zaključenem izboru.

Najresnejši kandidati za novo dansko bojno letalo so Boeing F/A-18F super hornet, Eurofighter typhoon, Lockheed Martin F-35A in Saab Jas-39 gripen E. Danska je vključena tudi v razvoj programa JSF (Joint Strike Fighter), leta 2010 je podpisala tudi partnerstvo Tier-3 in vložila dodatnih 200 milijonov USD, kar pa je ne obvezuje na nakup letala F-35.

Nova bojna letala Danskih kraljevih letalski sil bodo verjetno operativna v letu 2020, saj končni izbor načrtujejo za sredino leta 2015. Danska namreč načrtuje, da v nakup vključi tudi dansko industrijo, za določene komponente, sisteme in rezervne dele, ter s tem pridobi nova delovna mesta. Prav ta pa naj bi bila eden izmed odločujočih dejavnikov pri nakupu novih letal.

Danske letalske sile imajo v svoji floti vsaj 72 letal F-16AM/BM, od tega naj bi jih 52 že posodobili v verzijo block 50/52.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Danski lovci F-16

Povezani članki