Finska bo izbirala med petimi lovskimi letali

by Urednik

FINSKE LETALSKE SILE IŠČEJO ZAMENJAVO ZA LOVCE F/A-18 HORNET

Potem ko je finsko poveljstvo za obrambne nakupe v januarju poslalo vladam Francije, Velike Britanije, Švedske in ZDA razpis za novo lovsko letalo – program HX Fighter – so do konca aprila 2021 prejeli ponudbe petih proizvajalcev. Finske letalske sile (FiAF) bodo z novimi lovci zamenjali 55 starejših letal F/A-18C/D hornet.

Končne in zavezujoče ponudbe so poslali ameriški Boeing za lovca F/A-18 super hornet block III, francoski Dassault za lovca rafale D/E, (britansko-nemško-italijansko-španski) Eurofighter za lovca typhoon tranche 3A, ameriški Lockheed Martin za lovca F-35A in švedski Saab za lovca JAS-39E/F gripen. Ob tem je Boeing v ponudbo dodal še letala za elektronsko bojevanje EA-18G growler, Saab pa globaleye AEW&C.

Sedaj bo finsko obrambno ministrstvo ocenilo ponudbe in letala. Po zaključku ocenjevanja ponudb, predvidoma jeseni 2021, se bo finska vlada konec leta 2021 na predlog obrambnega ministrstva odločila o naročilu.

Stroški finskega programa HX Fighter znašajo skupaj 10 milijard EUR. Parlament je že odobril 9,4 milijarde EUR za nabavo večnamenskih lovcev za nadomestitev flote lovcev F/A-18C/D hornet. Še 579 milijonov EUR za obdobje pet let bodo zagotovili za uvedbo letal v finski obrambni sistem, medtem ko so za stroške priprave in izvedbe programa (razpisa, ocenjevanja,…) namenili 21 milijonov EUR.

Pripravil: A. Knific, foto: FiAF

Povezani članki