Finska bo zamenjala ostrostrelske puške SVD iz sovjetske dobe

by Urednik

FINSKI OSTROSTRELCI BODO DOBILI NOVE PUŠKE SAKO M23

Finska se je odločila zamenjati sovjetski ostrostrelni puški Dragunov SVD in Tkiv 85 ter nabaviti nov ostrostrelski sistem finske izdelave Sako M23 za pehoto, da bi povečala natančnost in doseg pehotnih odsekov. Finski minister za obrambo Antti Kaikkonenhas je pooblastil poveljstvo za logistiko finskih obrambnih sil, da podpiše pogodbo o naročilu za nabavo novega sistema pušk proizvajalca Sako Ltd.

Glede na sporočilo za javnost finskih obrambnih sil pogodba o naročilu za puški sistem vključuje nabavo polavtomatske ostrostrelske puške za ostrostrelsko uporabo in označevalne puške za uporabo kot podporno orožje pehotnega oddelka. Poleg tega pogodba vključuje dodatke, nadomestne dele, opremo za vzdrževanje in usposabljanje, ki ga zagotovi proizvajalec. Novi sistem bo nadomestil tako puško SVD kot tudi puško 7.62 Tkiv 85.

Polavtomatska ostrostrelska puška M23 je opremljena s kakovostnim optičnim merkom, ki skupaj z natančnim strelivom omogoča ostrostrelcem doseganje učinkov v različne cilje do razdalje 800 metrov.

Označevalna puška Marksman 23 je bolj poenostavljena v svoji opremi in zasnovana za uporabo v izvidniških  in pehotnih oddelkih, imenovanih strelski oddelki. To orožje poveča doseg strelskega oddelka do 600 metrov.

Na podlagi modelov polavtomatske puške AR10/15 v kalibru 7,62 NATO, ima M23 dodatne prednosti v primerjavi s trenutno uporabljanim, kot je integrirana montaža orožja, ki je na voljo za vsestranske dodatke, vključno s taktičnimi nočnimi namerilnimi napravami in dušilci, povečana natančnost, pa tudi konstrukcijo, ki je hkrati lahka in ergonomska.

Pred naročilom je v letih 2020-2022 potekalo razvojno sodelovanje med Sako Ltd in Finskimi obrambnimi silami v skladu s pismom o nameri med Finskimi obrambnimi silami in Sako Ltd. Nabava pušk je vključena v Program razvoja kopenske obrambe in je del razvoja zmogljivosti operativnih sil vojske in lokalnih enot. Ta projekt gradi popolnoma novo zmogljivost in nadomešča večino starih ostrostrelnih pušk 7.62 85, ki so trenutno v uporabi, ter popolnoma nadomesti ostrostrelno puško Dragunov 7.62, povzema inšpektor finske pehote, polkovnik Rainer Peltoniemi.

Sistem nove puške je bil razvit skupaj s Sako, orožje pa bodo izdelovali na Finskem. Ta projekt izboljšuje varnost oskrbe in spodbuja ohranjanje veščin in tehnologije na Finskem, pa tudi sposobnost proizvodnje in popravila orožnih sistemov v državi, poudarja Rainer Peltoniemi.

Poleg tega je minister za obrambo pooblastil logistično poveljstvo finske vojske  – FDFLOGCOM za podpis izvedbenega dogovora s Švedsko, ki dovoljuje izvajanje skupnih naročil Finske in Švedske.  Izvedbeni dogovor, podpisan 21. decembra 2021, je nadaljevanje prizadevanj za sodelovanje, dogovorjenega v začetku septembra lani, v okviru katerega sta Finska in Švedska podpisali tehnični dogovor o skupnih nabavah vojaških orožnih sistemov in pripadajočih tehnologij. Poleg tega je bil na dogodku 21. decembra podpisan tehnični dogovor, ki omogoča skupno nabavo streliva. Nabava tega strelnega sistema je pomemben korak, ki omogoča konkretno in kombinirano nabavo osebnega orožja med Finsko in Švedsko tudi v prihodnje. Cilj obeh držav je doseganje stroškovnih koristi, pa tudi izboljšanje zanesljivosti oskrbe in medsebojne interoperabilnosti, je izjavil Peltoniemi o potrjenem dogovoru.

Prvi sklop dobav novih ostrostrelskih pušk bo finska vojska sklenila do konca leta 2022, usposabljanje za novi ostrostrelni puškovni sistem pa naj bi se začelo leta 2023. Skupna vrednost naročila z davkom na dodano vrednost je približno 10 milijonov evrov. Pogodba vključuje dodatno možnost oddaje naročila za Finsko, katere skupna vrednost je 525 milijonov evrov brez DDV. Dodatna možnost švedskega naročila bo določena pozneje.

Pripravil: B. Knific, foto: Finnish MOD

Povezani članki