Finske oborožene sile favorizirajo lovca F-35

by Urednik

KONČNA ODLOČITEV ZA NOVEGA FINSKEGA LOVCA VSE BLIŽJE

Finske oborožene sile so ministrstvu za obrambo priporočile nakup ameriškega lovca F-35, so v nedeljo, 5. decembra 2021, poročali finski lokalni mediji.

Četudi so poročila točna, to še ne pomeni uradne odločitve o F-35 za novo generacijo lovcev Finskih letalskih sil, saj imata zadnjo besedo finsko obrambno ministrstvo in vlada. Lahko pa pričakujemo, da bo priporočilo oboroženih sil vplivalo na odločitev, ki naj bi bila sprejeta v naslednjih dneh.

Če bi F-35 potrdili kot zmagovalca finskega programa lovcev HX, s katerim želijo najti naslednike za 55 lovcev F/A-18C hornet, bi le ta zmagal na razpisu, na katerem sodelujejo še Boeing F/A-18 super hornet, Dassault rafale, Eurofighter typhoon in Saab JAS-39 gripen E/F.

To bi bila tudi druga evropska zmaga za Lockheed Martin letos, potem ko je junija lovce F-35 izbrala Švica.

Finska vlada je odobrila 10,6 milijarde dolarjev (9,4 milijarde evrov) za nakup večnamenskih lovcev za zamenjavo flote lovcev F/A-18 hornet. Odobreni proračun ni namenjen le letalu, temveč tudi pripadajočim tehničnim in izobraževalnim sistemom, skupaj z orožjem, sistemi, …

Finska je januarja letos objavila zahtevo za končne ponudbe po oceni vseh petih možnosti letal v okviru tako imenovanega HX Challenge. V letu 2020 so bili vsi kandidati preizkušeni v treh fazah. Ti so vključevali oceno zmogljivosti, ki so ji sledile simulacije različnih scenarijev na podlagi podatkov, zbranih v dveh tednih letenja, ki jih je moralo opraviti vsako od ponujenih letal.

Po razkritju zmagovalca natečaja Finska pričakuje, da bo prvo letalo prejela do leta 2025. Letala hornet Finskih letalskih sil naj bi se upokojila do leta 2030.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki