Indija bo nabavila 154 ruskih lovcev PAK FA

by Urednik

INDIJA VSE BLIŽJE NAKUPU LOVCEV 5. GENERACIJE SUHOJ T-50

Pogodba o indijskem nakupu lovcev T-50 morda bo podpisana že v mesecu novembru 2015, poroča indijski časnik The Financial Express, sklicujoč se na vir iz indijskega obrambnega ministrstva.

Indijska delegacija, pooblaščena za podpis in odgovorna za sklenitev pogodbe, bo obiskala Moskvo ob koncu jeseni. Kot predvidevajo, gre za nakup kar 154 lovcev Suhoj T-50 PAK FA ali indijsko FGFA (izvozna verzija PAK FA – peta generacija bojnega letala/ Fifth Generation Fighter Aircraft). Letala bodo sestavljali  v Indiji, sklope pa izdelovali v Rusiji. Gre seveda za izjemen posel, ki ga vrednotijo na 35 milijard USD. Tako gre za doslej največji indijski obrambni posel, čeprav je država že podpisala kar nekaj večmilijardnih obrambnih pogodb.

Po navedbah The Financial Expressa  je nevidni lovec T-50 indijska prioriteta v posodobitvi indijske flote bojnih letal. Bi pa lahko nastopili problemi v zvezi s tem poslom, kajti Indijske letalske sile imajo omejena finančna sredstva. Predhodni dogovor o poslu je bil sklenjen že v januarju letos, ko so pri ruskem Rosoboronexportu poročali, da so se dogovorili glede vseh tehničnih podrobnosti, zdaj pa naj bi preostale le še finančne…

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki