Italijanska mornarica bo dobila še drugo ladjo za logistično podporo

by Urednik

ITALIJA VKLJUČENA V EVROPSKI PROGRAM SKUPNEGA OBOROŽEVANJA

Italijansko obrambno ministrstvo je skupaj z OCCAR, Evropsko organizacijo za upravljanje programov skupnega oboroževanja, pri italijanski ladjedelnici Fincantieri naročilo še drugo ladjo za logistično podporo. Vrednost pogodbe za novo ladjo razreda ITS Vulcano za Italijansko vojno mornarice je 410 milijonov evrov.

Pogodba poleg dobave drugo ladjo za logistično (LSS – Logistic Support Ship) podporo zajema še dobavo sistema bojnega upravljanja in vključuje tudi možnost za sklenitev pogodbe za dobavo tretje ladje tega razreda. Druga ladja razreda ITS Vulcano za Italijansko mornarico bo v celoti zgrajena v ladjedelnici Castellammare di Stabia, dobava pa je predvidena za leto 2025.

Fincantieri je pogodbo prejel po dobavi prve ladje razreda ITS Vulcano marca letos. Ladja Vulcano je bila sprva načrtovana za dobavo leta 2019, vendar je izbruh požara julija 2018 močno vplival na razpored dostave.

Pod okriljem Evropske organizacije za upravljanje programov skupnega oboroževanja (OCCAR) bo tako Evropska unija pridobila 6 sodobnih ladij za logistično podporo – dve razreda Vulcano v Italijanski mornarici in še 4 razreda Jacques Chevallier v Francoski mornarici.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki