Italijanska strela (lovec F-35) preletela Atlantik

by Urednik

V ITALIJI IZDELANI LOVEC F-35 PRVIČ PRELETEL ATLANTSKI OCEAN

Prvo bojno letalo pete generacije F-35A lightning iz flote Italijanskih letalskih sil, izdelano v Italiji, je hkrati postalo tudi prvi lovec F-35, ki je preletel Atlantik. Italijanski F-35 z oznako AL-1 je 5. februarja 2016 vzletel v italijanski bazi Cameri, nadaljeval polet s portugalskih Azorov in pristal v ameriški letalski bazi Patuxent River v Marylandu po sedmih urah letal in preletenih 2000 miljah.

Bojno letalo 5. generacije je pilotiral nekdanji Panavijin preizkusni pilot, major »Ninja« Gianmarco, ki je doslej (od novembra 2015) z letalom naletel nad 80 ur. Med poletom ga je spremljal italijanski leteči tanker KC-767, ki je F-35 oskrbel z gorivom v zraku.

382-milijard dolarjev vreden projekt lovca Lockheed Martin F-35 JSF (Joint Strike Fighter) bo verjetno dolgo časa najdražji obrambni program na svetu. Večnamenskemu bojnemu letalu so namenili vlogo slabo opaznega (radarsko) nevidnega (stealth) bojnega letala 5. generacije, načrtujejo pa 3 različice: F-35A – konvencionalni lovec za USAF in druge letalske sile, F-35B STOVL (Short Take-OFF and Vertical Landing) za Mornariško pehoto ZDA, Britansko kraljevo mornarico ipd., in F-35C – palubno verzijo za Ameriško mornarico. Letalo so poimenovali po legendarnem Lockheedovem propelerskem lovcu iz 2. svetovne vojne P-38 lightningu in britanskem – English Electricovem (zdaj BAE Systems) – povojnem reaktivnem lovcu lightning (strela).  V projektu bojne letala F-35 JSF poleg ZDA sodelujejo še Velika Britanija (partner 1. stopnje), Nizozemska in Italija (2. stopnje), Avstralija , Kanada, Turčija, Danska in Norveška (3. stopnje) ter Singapur in Izrael kot »varnostna operativna partnerja« in Japonska kot prvi tuji kupec letala.

Pripravil: B. Knific, foto: Lockheed Martin

VIDEO: Prihod italijanskega lovca F-35 v ZDA

Povezani članki