Je malezijskega Boeinga 777 sestrelil top kalibra 30 mm iz jurišnika Su-25?

by Urednik

Je bil MH017 sestreljen z raketo zemlja zrak buk ali raketo zrak-zrak ali granatami kalibra 30 mm iz Su-25 ?

IZVEDENCI UGIBAJO

Malezijski potniški Boeing 777 (let MH17), ki je strmoglavil v vzhodni Ukrajini 17. julija 2014, je bil lahko sestreljen ali z izstrelkom raketnega sistema 9K37 buk-M1 (NATO: SA-17 grizzly) ali pa tudi z raketo zrak-zrak in pa topom 30 mm iz ukrajinskega jurišnika Su-25, ki naj bi potniško letalo spremljal v »senci«. Tako je pred dnevi poročal New Straits Times, dnevnik, ki izhaja v Maleziji v angleškem jeziku.

Nekateri izvedenci so mnenja, da bi bilo lahko letalo Boeing 777 sestreljeno z raketo zrak-zrak z jurišnika Su-25, ki je kasneje »dokončal delo« s topom 30 mm. Če je ta hipoteza točna, potem je jasna razlaga, zakaj v trupu pod kabino sledovi topovskih krogel. Po opisani teoriji, naj bi raketa zrak-zrak, ki se usmerja proti toplotnemu viru – najtoplejši del 777 so seveda motorji, ne bila dovolj za uničenje letala. Za razliko od rakete sistema buk-M1, ki ima raketo s 70 kg eksploziva v bojni konici, kar bi zadostovalo za sestrelitev Boeinga 777.

Je pa največja višina, ki jo doseže jurišnik – letalo za neposredno podporo – Su-25 približno 25.000 čevlje (7620 m). Boeing malezijske družbe je letal nad 30000 čevlji, tako da bi bil v tem primeru Su-25 na svojih skrajnih mejah. Suhoj pa ima vgrajen dvojni top 30 mm.

Nekaj dni po nesreči je  rusko obrambno ministrstvo objavilo, da je v senci letala 777 na letu MH17 letel Su-25, v Rusiji izdelani jurišnik. Prisotnost tega letala naj bi potrdili z video posnetki v Rostovskem opazovalnem centru, je izjavil general Andrej Kartapolov, vodja glavnega operativnega direktorata v poveljstvu ruskih oboroženih sil.

Dvojni top kalibra 30 mm  pod nosom jurišnika Su-25

Dvojni top kalibra 30 mm  pod nosom jurišnika Su-25

Analiza ruskega obrambnega ministrstva tudi govori, da so v ruski kontroli letenja zaznali odmik od načrtovane poti  po koridorju, 777 naj bi letel 14 km severneje od določenega koridorja, v ukrajinskem zračnem prostoru, vendar pa skladno z določeno višino 33.000 čevljev. Navodilo za skrenitev s smeri je pilot lahko dobil zgolj od ukrajinskih kontrolorjev letenja. Ruski radarji naj bi prav tako zaznali »aktivnosti letal Ukrajinskih letalskih sil« na področju, kjer je bil sestreljen 777 na letu MH17.

Posnetek pogovora med letalom Boeing 777 in ukrajinskimi kontrolorji letalskega prometa je zasegla ukrajinska varnostno-obveščevalna služba na dan sestrelitve in preiskovalcem nesreče ni dostopen. Kot pa so poročali mediji, naj bi  informacije, dostopne iz črnih skrinjic iz Boeingovega letala, ki pa jih seveda še niso razkrili javnosti, govorile, da naj bi 777 poškodovalo več drobcev rakete.

 Peter Haisenko je preučeval te slike ostankov sestreljenega letala Boeing 777 (MH-17)

Peter Haisenko je preučeval te slike ostankov sestreljenega letala Boeing 777 (MH-17)

Tragična nesreča malezijskega boeinga na letu MH017 še kar razvnema različne komentarje, strokovne in nestrokovne analitike s področja letalstva, pa obrambe in seveda vojaško-politične izvedence. Dejstvo je, da so podatki iz skrinjic v Angliji in jih proučujejo. Posebno pomemben naj bi bil zvočni zapisovalnik, posebej v luči slik delov kokpita. Tako pravi nemški pilot Pater Haisenko, ki je skušal poiskati vzrok za nesrečo na podlagi številnih posnetkov, ki te dni polnijo strani na medmrežju (navaja pa hkrati, da so nekateri posnetki tudi že izginili !).

Kot pravi, je bil najprej presenečen, kako malo fotografij razbitin je bilo moč najti s pomočjo Googla. Večina jih je v slabi ločljivosti, z izjemo ene: dela  kokpita na pilotovi (levi) strani. Prav ta posnetek pa je po mnenju nemškega pilota (upravljal je med drugim tudi velikega trimotornega DC-10) šokanten.

Vstopne in izstopne luknje od izstrelkov na oplati pod kokpitom letala Boeing-777 (MH-17)

Vstopne in izstopne luknje od izstrelkov na oplati pod kokpitom

Vse posnetke je nemški pilot dobil z medmrežja, priporoča pa pozoren ogled slednje, ki jo je moč naložiti kot PDF v dobri ločljivosti. Kar je nujno, kot pravi, če hočete razumeti njegov opis. Posnetek nedvoumno, jasno in glasno govori, da so na tej oplati kokpita sledovi luščenja površine, vidne pa tudi vstopne in izstopne luknje. Rob teh lukenj je upognjen navznoter. Te manjše luknje so okrogle in »čiste«, kažejo pa na točke – luknje zadetkov, kot bi bile te posledica izstrelkov kalibra 30 mm. Tudi izstopne luknje, malce večje in napete, kažejo kot da bi bile posledica izstrelkov istega kalibra.

Nemški pilot tudi navaja, da so »topovske krogle 30 mm« prebile najtrši del pilotske kabine, ki ima močnejšo zaščito zaradi morebitnih trkov ptic pri velikih hitrostih. (pri tem navaja primer padca Pan Americanovega letala pri Lockerbyju, ko je del nosu letala ostal pri padcu nepoškodovan prav zaradi trdnosti.) Su-25 ima vgrajen dvojni top GSh-302/AO-17A in ima v nabojniku 250 nabojev dveh vrst: eksplozivne in fragmentacijske, namenjene pa so uničevanju lahkih oklepnikov in slabše zaščitenih vozil ter posadk na bojišču.

Nemški pilot dodaja še podatke o največji operativni višini Su-25. Ta naj bi bila vsaj 10.000 m, po nekaterih referenčnih virih (“Flugzeuge der Welt” W. Greena iz leta 1984) pa cello 10.670 m. Od takrat pa so Su-25 frogfoote zanesljivo še posodobili in nadgradili.

Pripravil: B. Knific, foto: Transcend, Military Photos

SORODNE NOVICE:

UKRAJINA: So malezijskega Boeinga 777 sestrelili zaradi spremstva Su-27?

Iranski vojaški strokovnjak Babak Taghvaee meni, da je napačna sestrelitev letala Boeing 777 posledica dejstva, da je imelo spremstvo med poletom nad vzhodno Ukrajino.

KOMENTAR: Nesreča Boeinga 777 Malaysia Airlines v Ukrajini

Malezijski letalski prevoznik Malaysian Airlines (MAS) je v čudnih okoliščinah v nekaj mesecih izgubil že drugo potniško letalo, tokrat se je v Ukrajini zrušil Boeing 777.

UKRAJINA: Malezijsko letala Boeing 777 sestrelili s sistemom buk

Nad vzhodno Ukrajino so sestrelili potniško letalo Boeing 777 letalske družbe Malaysia Airlines, ki je na višini več kot 10.000 metrov letelo iz Amsterdama v Kuala Lumpur.

Katere ukrajinske letalnike so sestrelili pro-ruski separatisti

Pro-ruski separatisti v Ukrajini so v zadnjih treh mesecih spopadov z Ukrajinsko vojsko sestrelili že več kot deset letal in helikopterjev.

Povezani članki