UKRAJINA: Malezijsko letala Boeing 777 sestrelili s sistemom buk

by Urednik

KDO JE SESTRELIL MALEZIJSKO POTNIŠKO LETALO NAD UKRAJINO?

V četrtek, 17. julija 2014, okoli 15.45 ure so nad vzhodno Ukrajino, v bližini mesta Torez, sestrelili potniško letalo Boeing 777 letalske družbe Malaysia Airlines, ki je na višini več kot 10.000 metrov letelo iz Amsterdama v Kuala Lumpur. Na krovu je bilo 280 potnikov in 15 članov posadke, nesreče pa ni preživel nihče.

Malezijsko potniško letalo naj bi sestrelili s samovoznim protiletalskim raketnim sistemom 9K37 buk (NATO: SA-17 Grizzly) približno 40 km od meje z Rusijo. Ukrajinska stran trdi, da so letalo sestrelili pro-ruski separatisti, objavili so celo posnetek proruskih vojakov, ki o sestrelitvi malezijskega letala poročajo v Rusijo, ti pa odgovornost zavračajo. Na drugi strani pa Rusi namigujejo, da je za sestrelitev odgovorna Ukrajinska vojska, ki naj bi želela sestreliti letalo ruskega predsednika Putina, ki je nad tem območjem letelo le dobre pol ure za tem (16.21h), poroča Russia Today.

Za četrtkovo sestrelitev malezijskega letala  se je izkazalo, da je imela tudi dve ključni napaki. Prva je bila odločitev, da preleti vzhodno Ukrajino, kjer divja državljanska vojna. V zadnjih dneh naj bi namreč  pro-ruski separatisti menda sestrelila štiri ukrajinska letala v bližini mesta Doneck. “V odporniškem mestu Donetsk so separatisti namestili protiletalsko vojaško postajo,” je sporočila ruska televizijska na spletu pred tremi tedni. “Nebo nad Donetsk bo zdaj zaščiteno z raketnimi sistemi buk,” se je glasil naslov prispevka na spletni strani. Po četrtkovi nesreči so številni letalski prevozniki spremenili letalske linije in se izogibajo zračnega prostora Ukrajine.

Samovozne protiletalske raketne sisteme 9K37 buk (NATO: SA-17 Grizzly), z dosegom do 20 km, ima v svoji oborožitvi tako Ruska kot Ukrajinska vojska.

Tokratna tragična sestrelitev potniškega letala pa ni edina v zgodovini potniških letal. Začelo se je že 1. septembra 1983, ko so sovjetski lovci sestrelili potniško letalo družbe Korean AirLines. Sovjeti so sprva zanikali vsakršno vpletenost, na koncu pa priznali, da je eden od njihovih pilotov  prestreznika Su-15 sestrelil letalo, ob tem pa je umrlo vseh 269 ljudi na krovu. Razlog za sestrelitev korejskega letala pa je bila tudi v nepravilni nastavitvi avtopilota, ki je povzročil, da je letalo zašlo s poti in poletelo v sovjetski zračni prostor v bližini polotoka Kamčatka.

Pilot Genadi Osipovich, ki je izstrelil raketo R-8 raketo, naj svojim poveljnikom ne bi povedal, da gre za potniško letalo, ki ima dve vrsti oken, kar je identifikacijski znak za potniško letalo Boeing 747. “Jaz nisem povedal da gre za letalo tipa Boeing,” je povedal ruskim novinarjem  leta 1991 in dodal: “Niso me vprašali.” Sovjetska zveza je ob priznanju odgovornosti sporočila, da so resnično verjeli, da je korejski Boeing 747 (jumbojet) bilo vohun letalo zakamuflirano kot civilno letalo in so ga zato sestrelili.

Sestreljeno malezijsko letalo Boeing 777 - Ukrajina

Skoraj pet let pozneje (3. julija 1988) je Ameriška mornarica sestrelila iransko potniško letalo v Perzijskem zalivu. Posadka raketne križarke USS Vincennes je takrat nepravilno identificirala letalo Airbus A300 letalske družbe Iran Air in ga zamenjala za  veliko manjše iransko bojno letelo F-14. Ladijska posadka je naredila napako kljub dejstvu, da je bilo letalo, ki oddaja svojo ​​civilno identiteto, letelo na redni relaciji med iranskim obalnim mestom Bandar Abbas in v Dubaju. V sestrelitvi le 28 minut po vzletu je umrlo vseh  290 na krovu. Skupno je v vseh treh zmotnih sestrelitvah potniških letal umrlo 857 nedolžnih ljudi.

Pripravil: A. Knific, foto: IBN Live

SORODNE NOVICE:

UKRAJINA: “Rusi sestrelili vojaško letalo An-26 in izvedli bombni napad”

V bližina Luganska so v ponedeljek sestrelili transportno vojaško letalo An-26 Ukrajinskih letalskih sil, neznano (rusko) vojaško letalo pa je bombardiralo ukrajinsko mesto Snizhne.

Povezani članki