UKRAJINA: So malezijskega Boeinga 777 sestrelili zaradi spremstva Su-27?

by Urednik

ZARADI SESTRELITVE SU-25 SO UKRAJINCI UVEDLI SPREMSTVO ZA LETALA

V zadnjih dneh se pojavlja vse več informacij, da sta nad Ukrajino napadeno malezijsko potniško letalo Boeing 777 spremljala vsaj dva lovca Suhoj Su-27 Ukrajinskih letalskih sil. Ob tem pa se pojavlja vprašanje, ali so morda upravljavci raketnega sistema buk res zamenjali potniško letalo B777 s Su-27?

Podrobnejšo razlago je podal iranski vojaški strokovnjak Babak Taghvaee, ki  meni, da je napačna sestrelitev posledica dejstva, da je imelo letalo Boeing 777 letalske družbe Malaysian Airalines spremstvo med poletom nad vzhodno Ukrajino. Taghvaee je za spletno stran The Aviationist podal nekaj več informacij v zvezi s sestrelitvijo malezijskega potniškega letala.

“Ko se je začela kriza na Krimskem polotoku je poveljstvo Ukrajinskih letalskih sil ukazalo razporediti šest lovcev  SU-27 v letalsko bazo Kulbakino. Vse od začetka krimske krize in posredovanja Rusije, ima 831. Taktična letalska brigada (42 Su-27) pomembno nalogo, da zagotovi obrambo ukrajinskega zračnega prostora, kakor tudi varnost celotne države. Šest v celoti oboroženih spremljevalnih lovcev Su-27 je bilo vedno v zraku, še posebej takrat, ko so druga letala Ukrajinskih letalskih sil, kot so transportna in bojna letala, izvajale naloge na vzhodu Ukrajine,”pojasnjuje Taghvaee.

“Toda, ko je 16. julija ruski MiG-29 iz 6969. Zračne baze Ruskih letalskih sil sestrelil ukrajinsko letalo Su-25M1, so se razmere poslabšale in je stanje postalo še bolj kritično kot prejšnje dni, vključili pa so tudi več lovcev Su-27 za varovanje države pred ruskimi letali MiG-29. Menim, da ta dva Suhoja Su-27 nista bila tisti dan (17. julij 2014) v zraku na običajni nalogi, saj menim, da sta bila vključena v misijo HAVCAP (High  Asset Value Combat Air Patrol) na ta dan.” Prav zaradi sestrelitve ukrajinskega letala Su-25 so Ukrajinske letalske sile v naslednjih dneh začele spremljati vsa vojaška in civilna letala nad vzhodno Ukrajino, kar pa je bila nova poteza, ki je še niso vedeli vsi.

Ukrajinsko letalo Su-27

“Med evropskim nogometnim prvenstvom UEFA 2012 je imela 831. TAB s svojimi lovci enako vlogo, da nudi spremstvo letal na FL330 in drugih poteh v primeru izrednih razmer. Enako vlogo so igrali tudi med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju v Rusiji. Bili so tudi pripravljeni zagotoviti varnost vseh potniških letal čez Ukrajino. Sedaj (od 16. julija) delujejo po istem postopku, da bi lahko zaščitili vse letala nad Ukrajino pred Rusi.”

Prav nova poteza poveljstva Ukrajinskih letalskih sil, da spremljajo in ščitijo vsa letala med letom nad Ukrajino, pa je najverjetneje zmedla operaterje protiletalskega raketnega sistema 9K37 buk-M1 (NATO: SA-17 grizzly), zaradi česar so mislili, da je v zraku pomembno letalo Ukrajinskih letalskih sil, saj ga spremljajo lovci. Ob tem pa se seveda niso pozanimali o kodi letala in višini poleta.

Pripravi: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

UKRAJINA: Malezijsko letala Boeing 777 sestrelili s sistemom buk

Nad vzhodno Ukrajino so sestrelili potniško letalo Boeing 777 letalske družbe Malaysia Airlines, ki je na višini več kot 10.000 metrov letelo iz Amsterdama v Kuala Lumpur.

KOMENTAR: Nesreča Boeinga 777 Malaysia Airlines v Ukrajini

Malezijski letalski prevoznik Malaysian Airlines (MAS) je v čudnih okoliščinah v nekaj mesecih izgubil že drugo potniško letalo, tokrat se je v Ukrajini zrušil Boeing 777.

Povezani članki