KOMENTAR: Nesreča Boeinga 777 Malaysia Airlines v Ukrajini

by Urednik

KDO JE SESTRELIL MALEZIJSKO POTNIŠKO LETALO NAD UKRAJINO?

Malezijski letalski prevoznik Malaysian Airlines (MAS) je v čudnih okoliščinah v nekaj mesecih izgubil že drugo potniško letalo, Tokrat se je v Ukrajini zrušil Boeing 777 potem ko je posadka izgubila stik z ukrajinsko kontrolo letenja, letalo pa je bilo na višini 10.000 m v bližini ukrajinsko-ruske meje. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je takoj pozval pristojne k natančni preiskavi vzrokov za nesrečo.

Malezijski boeing je bil na letu MH17 iz Amsterdama proti Kuala Lumpurju, v letalu je bilo 280 potnikov in 15 članov posadke ter osebja.  V odzivih številnih medijev in strokovnjakov za letalstvo je moč razbrati, da se nagibajo k sestrelitvi letala, pojavlja pa se vprašanje, kdo je to storil. Proruski uporniki v Ukrajini naj bi namreč ne imeli raketnega orožja s tolikšno zmogljivostjo, ali  pač… .Vsekakor je bilo to orožje vsaj srednjega dosega, skorajda je moč izključiti prenosne protiletalske rakete, kot je npr. igla ali starejša strela. Dejstvo je, da imata tako Rusija kot Ukrajina sisteme zračne obrambe, ki lahko sestrelijo letalo na takšni višini, po navedbah namestnika ukrajinskega  ministra za notranje zadeve Antona Goroščenka naj bi malezijskega boeinga sestrelila raketa sistema buk. Po navedbah predstavnika ukrajinskih oboroženih sil, naj bi proruski prostovoljci imeli takšen sistem.

»Letalo je sestrelila ukrajinska stran, mi preprosto nimamo takšnih sredstev protiletalske obrambe. Naši prenosni raketni sistemi imajo doseg 3 – 4 km!« (Sergej Kavtaradze, predstavnik Donjecke Ljudske Republike. – vir Interfaks).

Protiletalski raketni sistem 9K37 buk-M1 (NATO: SA-17 grizzly)

Gre za raketni sistem, namenjen obrambi večjih enot pred napadi iz zraka. Sistem buk-M1 (SA-17) sestavljajo: poveljniško vozilo 9S470M1, radar 9S18M1, samovozni lanser 9A310M1, vozilo za transport in lansiranje raket 9A39M1, rakete 9M38M1. Sam sistem je zelo zmogljiv, deluje na višinah od 15 m do 22 km in razdaljah od 3 km do 32 km. Raketa je polaktivno radarsko vodena, ima maso 650 kg, bojna konica pa tehta 70 kg, dolga je 5,55 m, verjetnost zadevanja pa je izmerjena s količnikom 0,7 do 0,9 z eno raketo.

Zanimivo, da so ameriške zvezne letalske oblasti (FAA) že v aprilu izdale sporočilo letalcem (NOTAM), ki prepoveduje letenje nad območjem Krima in področji nad Črnim in Azovskim morjem. Notam je še vedno v veljavi,. Po tragediji z malezijskim letalom pa so polete nad Ukrajino ukinile še francoska družba Air France, ruski Aeroflot in Transaero in nemška Lufthansa.

 Ukrajinski predsednik Peter Porošenko je zahteval ustanovitev državne komisije, v kateri pa bodo tudi predstavniki mednarodne organizacije za civilno letalstvo – ICAO, pa tudi predstavniki letalskih oblasti Malezije in Nizozemske, da bi preiskali vzroke tragedije malezijskega letala. Po navedbah ukrajinskega predsednika njihove oborožene sile niso delovale proti ciljem v zraku. So se je pa v kmalu po katastrofi pojavila sporočila, da bi letalo lahko sestrelili proruski prostovoljci. Administracija ukrajinskega predsednika pa je plasirala tudi izjavo v kateri Peter Porošenko ne izključuje  možnosti, da bi bilo letalo sestreljeno z ruskega ozemlja.

Pripravil: B. Knific, foto: IBN Live, Military photos

SORODNE NOVICE:

UKRAJINA: Malezijsko letala Boeing 777 sestrelili s sistemom buk

Nad vzhodno Ukrajino so sestrelili potniško letalo Boeing 777 letalske družbe Malaysia Airlines, ki je na višini več kot 10.000 metrov letelo iz Amsterdama v Kuala Lumpur.

 

Povezani članki